Tryggt svenskt kött

Tryggt svenskt kött

Att allt färskt kött vi säljer är svenskt och styckat eller malt i butik innebär flera fördelar för dig som konsument:

  • att hantera och stycka kött är ett hantverk som kröns av gesäll- och mästarbrev. Våra kunniga styckare förvaltar en lång tradition av yrkesstolthet som de gärna förmedlar till dig som kund när du besöker oss. Du kan fråga dem om allt från varifrån en styckdetalj kommer till hur den bäst tillagas. Eftersom vi valt att stycka och packa vårt färska kött i butiken kan du beställa precis den detalj du söker, oavsett om det är ett grishuvud, kalvbräss eller en fårfiol. Detsamma gäller om du önskar större eller mindre förpackningar. Du ringer på klockan i köttdisken, så kommer en av våra styckare ut och hjälper dig rätt med dina frågor och eventuella skräddarsydda önskemål!
  • eftersom vi styckar och mal kött hela dagarna, kan vi som enda butikskedja alltid erbjuda nymald köttfärs i alla våra butiker. Den behöver ej göras extra hållbar genom att packas i gas (kallas även modifierad atmosfär) som kan påverka smak och konsistens negativt, eftersom den säljs direkt efter malningen. Datum och klockslag när färsen maldes framgår av etiketten. Färskare än så blir det inte!
  • vi samarbetar så långt det är möjligt med lokala uppfödare och slakterier. En anledning är att närproducerat kött ofta minskar den negativa miljöpåverkan. En annan är att vi gärna undviker att slaktdjuren utsätts för längre resor, eftersom det stressar dem och dessutom kan påverka smaken på köttet negativt.
  • ytterligare ett bevis för att vi värnar det svenska köttet är att vi sedan några år betalar uppfödaren en krona extra per kilo fläsk vi köper. Vi kallar den extraersättningen, som vi har koll på verkligen kommer uppfödaren till godo, för Griskronan. Vi vet att den hjälpt till att skapa framtidstro bland uppfödarna och har därför kompletterat den med en motsvarighet när det gäller lamm, kallad Lammkronan
  • efter att vi beslutade sluta sälja fläsk från grisar uppfödda på GMO-foder, har svensk grisnäring slutat använda sådant foder. Där bidrog vi till en förändring som kommer alla svenskar som äter svenskt fläsk till godo! 

Vi kan lägga till fler fördelar med svenskt kött och hur vi valt att hantera det. Det kan gälla allt från den kanske viktigaste frågan, den att risken för att importerat griskött p g a högre antibiotikaanvändning innehåller multiresistenta bakterier (MRSA), till att vi var först med att använda märkningen Svenskt kött för att göra det enklare för dig som konsument att hitta charkuterier med svenskt innehåll. Eller att vi var först med att erbjuda julskinka från svenska vildsvin i alla våra butiker. Men viktigast är vår poäng, den att du som konsument kan känna dig trygg med ditt val när du väljer svenskt kött hos oss!