Älskade äpplen

Äpple är en underbar frukt som går att använda till nästan vad som helst i köket. Äppelpajer, äppelmust, maträtter – listan kan göras hur lång som helst. Kanske går du runt och undrar varför äpplen blir bruna? Här kan du dyka ner i all möjlig information om äpplen. Läs om olika svenska äppelsorter, ta reda på hur du bäst förvarar dem och som grädde på äppelmoset finns både recept och tips på vad du kan göra med äpplen.

Snabbval

Vad går att göra med äpplen?

Frågan om vad du kan göra med äpplen kan också ställas omvänd. Vad kan du inte göra med äpplen? Gröna som röda äpplen inbjuder till många smakfester. Har du gjort marmelad på äppelpaj någon gång? Underbart gott till en ostbricka! Här är några andra tips på vad du kan göra med äpplen:

gora_med_apple_1000x370.jpg

  • Äppelmust: att göra egen äppelmust är busenkelt. Du behöver cirka 5 kg äpplen, då får du 3 liter must. Låt äpplena få ett vattenbad och sedan krossar du dem i en fruktkross eller riv grovt på ett rivjärn. Sila den krossade äppelmassan i en äppelpress eller pressa i en trådsil. Häll upp i flaskor och sedan är det klart.
  • Torka äpplen: torkade äppelringar eller äppelchips är gott ha i müslin eller att bara äta de som de är. Det finns olika torkningsmetoder men först och främst ska du börja med att kärna ur äpplena och skära dem i tunna ringar (cirka 3 mm). Sedan kan du antingen torka ringarna i ugnen på en bit bakplåtspapper cirka 75 garder i 5 timmar. Öppna då och då för att släppa ut fukt. Du kan också torka äppelringarna på en blom- eller grillpinne. Ställ gärna nära ett element eller där det är torrt. Denna metod tar några dagar. Förvara sedan dina äppelringar i en lufttät burk.
  • Steka äpplen: ett gott mellanmål eller efterrätt är stekta äpplen. Skala, kärna ur och klyfta äpplen och stek i smör tills de är halvmjuka. Du kan lätt och snabbt sno ihop en kolasås genom att hälla sirap (0,5 dl) och socker (0,5 dl) i pannan efter att du stekt äpplena. Låt sirapen och sockret koka ihop tills det tjocknar. Det brukar ta cirka 5 minuter. Häll sedan såsen över äpplena. Mums!
  • Äppelmos: äppelmos är enkelt att göra. Du behöver: 1 kg äpplen, 0, 5 dl vatten och 0,5 dl socker. Skala och kärna ur äpplena. Lägg klyftorna i en kastrull och koka upp på svag värme. Rör om då och då tills äpplena är mjuka. Rör ner sockret och koka upp igen. Mosa äpplena med en slev (eller i matberedare). Sedan häller du upp moset i burkar och låt svalna innan du sätter på lock.
  • Baka med äpple: finns det något som slår en nybakad äppelpaj? Och det finns ju så många olika pajdegar att göra! Och bullar! Och muffins! Sök på citygross.se för att hitta de bästa bakrecepten eller kika längre ner på sidan.
  • Tillaga äpplen utan socker: visst går det att göra mycket med äpplen som inte innehåller socker. Till exempel så kan du göra äppelringar, eller steka äpplen som mellanmål och ner i en skål med yoghurt. Du kan också göra äppelmos utan socker. Istället för socker så lägger du ner en kanelstång som du låter koka med äpplena från början. Det kan ta olika lång tid beroende på hur hårda äpplen du har. Efter cirka 15 minuter kan du mosa äpplena och lägga i valfri burk.
  • Äpplen i ugn: det är oftast de enklaste desserterna som är de godaste. Ugnsbakade äpplen är enkelt att göra och går hem hos alla, oavsett ålder. Du behöver: 6 äpplen, 2 msk kanel, 2 msk smör, 1 tsk smör till formen. Värm ugnen till 225 grader, klyfta äpplena, lägg dem i en smord form, strö över kanel och hyvla över smör. Gratinera i cirka 10–15 minuter och servera med crème fraiche, vispad grädde eller glass.

Våra godaste recept med äpplen

Visste du att ett av våra mest populära recept är ett klassiskt recept på äppelpaj? Vi är många som gillar äppelpaj och det finns ju så mycket mer att göra. Du kan göra marmelader, sallader och variera dina efterrätter i oändlighet med äpplen. Kolla bara här:

Så förvarar du äpplen

Precis som med andra frukter och grönsaker kan äpplen vara känsliga för temperaturer. Det allra bästa sättet att förvara äpplen är att ha dem i en plastpåse i kylskåpet. Helst under 6 grader, då håller de längre. Äpplen producerar mycket eten som påskyndar mognadsprocessen. Ha därför inte andra frukter och grönsaker nära dina kylda äpplen.

Varför blir äpplen bruna?

Har du funderat på varför äpplen blir bruna? Då kommer här en liten kemilektion. Äpplen innehåller nämligen järn som reagerar på syret som finns i luften. Äpplet får hjälp av ett enzym som heter fenoler. När järnet och enzymet suger i sig syret bildas melanin som är orsaken till att äpplet blir brunt. Det finns två saker du kan göra för att förhindra denna process:

  • Lägg äppelskivorna i en skål med kallt vatten, doppa i socker eller i citron- eller ananasjuice. Juice sänker PH-värdet som gör enzymet mindre kraftfullt.
  • Du kan också blanchera äppelskivorna snabbt i hett vatten. Värmen stoppar då enzymet.

Går det att frysa äpplen?

Att frysa in äpplen går hur bra som helst. Tänk bara på att konsistensen kan förändras och fryst äpple passar bäst i pajer, kakor eller äppelmos. Skölj äpplena, dela i bitar och frys in. Om du vet att du ska använda äpplena till bakning kan du även krydda bitarna med socker och kanel. Äpplen håller cirka 3 till 6 månader i frysen.

Vanliga äppelsorter

I frukt- och grönsaksavdelningen finns det ofta en uppsjö av olika äpplen att välja bland. Tänk så härligt att vi har så mycket svenska sorter att välja bland. Här är en lista på de allra vanligaste svenska sorterna, vad du kan använda dem till och hur de smakar:

Aroma

Ett välkänt äpple som är bra på att hålla konsistensen i maträtter. Något kryddig smak och en fin balans mellan sött och syrligt. Säsongen sträcker sig från september till februari.

Cox Orange

Liten till storleken men fylld med smaker! Passar utmärkt i maträtter. Säsongen sträcker sig från oktober till januari.

Discovery

En av de vanligaste sorterna som du hittar i butik. Passar utmärkt till smulpaj och äppelmos. Äpplet har en fin balans mellan sötma och syra. Säsongen för detta saftiga äpple sträcker sig från augusti till oktober.

Gravenstein

Syrligt äpple som passar till all typ av matlagning. Gör pajer, mos och grytor med Gravenstein. Finns som både gul och röd. Säsongen sträcker sig från september till början av december.

Ingrid Marie

En favorit för många! Frisk smak och en aningen kryddig arom. Passar till maträtter och säsongen sträcker sig från oktober till februari.

Santana

Här har vi ett äpple med balanserad sötma och syra. Passar till maträtter och som efterrätt, till exempel stekta äpplen med kolasås.

Handla äpplen

Varnings ikonAnslutningsproblem