Svensk grillgris – sommarens grillsnackis
Om du är sugen på något kul och otroligt mört grillat kan vi rekommendera hel svensk grillgris. En styckdetalj som vi är ensamma om som svensk matbutikskedja. Helgrillad grillgris är perfekt mat för bjudningar i sommar och en lagom stor utmaning för dig som älskar att grilla. Vi har rimmat och lättrökt grisen för att förkorta grilltiden och förhöja smaken. Våga helgrilla och upplev säsongens möraste fläskkött!
Matnyttig fakta!
Väger cirka 20-25 kilo och räcker till ungefär 40 personer
- Färdiggrillad efter 5-6 timmar
- Uppfödd, slaktad och styckad på utvalda svenska gårdar
- Kvalitetssäkrad enligt standarden Grundcertifiering Gris
Grillmästarens grillguide
1. Börja med att snitta svålen på grillgrisen i ett rutmönster med en vass kniv. Då kan det smakrika fettet smälta ner och ge smak åt köttet under grillningen. Skär djupa snitt i de tjocka fram- och bakbenen för att snabba på tillagningen.
2. Vänd svålsidan nedåt och placera grillställningen ovanpå grisen. Stick in najtråd i fram- och bakben och tvinna trådarna hårt runt grillställningen med hjälp av en tång. Vänd på grisen och för in 1 styck najtråd vid nacken och 3-4 najtrådar längs med ryggraden. Rotera grisen igen och fäst trådarna runt grillställningen.
3. Kontrollera att samtliga najtrådar är ordentligt åtdragna. Det är viktigt att grisen sitter fast tätt mot grillställningen annars riskerar den att lossna när köttet krymper av grillvärmen.
4. Dela upp en hel säck grillkol i två högar på vardera sidan av grillen och tänd upp. Inget kol behövs i mitten av grillen. Kolbäddarna på sidorna gör att värmen koncentreras under grillgrisens tjocka fram- och bakben och det tunna mittpartiet blir skonsamt tillagat med indirekt värme.
5. Häng upp grillgrisen när kolet börjat glöda och rotera den med ungefär 20-30 minuters mellanrum. Fyll efterhand på de båda kolbäddarna med nytt kol under grillningen - ca 8-10 briketter per sida, för en jämn grillvärme.
6. Pensla grillgrisen med marinad varje gång du roterar den. I slutet av grillningen, tillsätt gärna socker, honung eller sirap i marinaden, för en glansig och knaprig yta. När köttet börjar lossna längs med ryggbenet och grilltermometern visar 72°C är grillgrisen färdig.
Så styckar du det färdiggrillade!
När grillgrisen är klar är det dags att skiva upp köttet och servera. Börja med att skära bort svålen och fortsätt sedan med bakläggen inklusive skinkorna. I nästa steg skär du loss bogarna tillsammans med framläggen. Frigör sedan kotlettraderna genom att skära längs med båda sidorna av ryggbenet. Avsluta med att vända på grillgrisen och ta hand om fläskfiléerna och revbenen.