
Äpplepiroger med kardemumma & kanelkräm
Välj antal portioner:
4 portioner
Ingredienser
- 500 g äpple
- 1 st vaniljstång
- 0.5 tsk kardemummakärnor
- 1 dl vatten
- 0.5 dl strösocker
- 2 msk pressad citron
- 1 pkt smördeg på rulle
- bakplåtspapper
- ägg till pensling
- 2 dl vaniljkesella
- 1 tsk mald kanel
- 1 dl mandelspån
Gör så här
- Skölj, kärna ur och tärna äpplena. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Mortla kardemumma grovt.
- Blanda äpple, kardemumma, vaniljstång och frön med resten av ingredienserna i en gryta. Koka ihop till en kompott ca 10 min, äppelbitarna ska mjukna men inte koka ihop till ett mos.
- Dela smördegen i 8 bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla kanterna med uppvispat ägg, fördela kompotten på bitarna. Vik ihop och tryck samman med en gaffel. Pensla med ägg.
- Laga i ugn på 200 grader i ca 10 min.
- Rör samman kesella, kanel och mandelspån.
Varor från ingredienslistan
Välj butik för att handla från ditt lokala sortiment
Tänk på att sortimentet kan variera mellan butikerna
Gör en extra sats kompott, går fint att frysa in.
Varor från hemmalistan
Välj butik för att handla från ditt lokala sortiment
Tänk på att sortimentet kan variera mellan butikerna