Glutenfri semla
Glutenfri semla
recipe
City Gross
90 min

Glutenfri semla

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2.5 dl mjölk
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 tsk bakpulver
  • 6 dl glutenfritt mjöl

Fyllning

  • 350 g mandelmassa
  • 1 dl mjölk

Garnering

  • 7 dl vispgrädde
  • 1 msk florsocker

Gör så här

  1. 4 portioner (1 sats) ger 25 st semlor
  2. Smula jästen i en bunke. Värm mjölk och mortlade kardemummakärnor till 37 grader och häll över jästen. Rör i smör, socker, salt, fiberhusk, bakpulver och det glutenfria mjölet. Arbeta degen smidig och jäs i ca 40 min.
  3. Rulla ca 25 bullar, låt jäsa på bakplåtspapper i ca 30 min.
  4. Sätt ugnen på 25 grader. Grädda bullarna i ca 6-8 min.
  5. Låt svalna på galler under handduk.
  6. Skär av locket på semlebullarna. Gröp ur lite av innehållet.
  7. Värm upp mjölken.
  8. Lägg inkråmet i en skål, tillsätt rumsvarm mandelmassa och den uppvärmda mjölken, blanda väl. Tillsätt mer varm mjölk vid behov.
  9. Vispa grädden ganska hårt. Fördela mandelmassan i semlebullarna och fördela den vispade grädden genom att klicka ut eller spritsa ut den.
  10. Sätt på locket på semlorna och toppa bullarna med siktat florsocker.
Tips från oss
Vill du göra din semla vegansk? Byt ut smör mot margarin och mjölk mot havremjölk.

Varnings ikonAnslutningsproblem