Lussebullar
158
Lussebullar
recipe
City Gross
60 min

Lussebullar

Ingredienser

Vetedeg

  • 1.25 dl mjölk
  • 1 påsar saffran
  • 25 g jäst, för söta degar
  • 0.5 st ägg
  • 0.25 dl strösocker
  • 50 g rumstempererat smör
  • 3.5 dl mjöl

Fyllning

  • 50 g smör
  • 0.375 dl ljust muscovadosocker
  • 0.5 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0.5 dl finhackad sötmandel

Sockerlag Till Pensling

  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 dl vatten

Gör så här

  1. Mängd: ca 20 st
  2. Ljumma på mjölken med saffran och låt degvätskan svalna.
  3. Blanda mjölken med jästen, ägget, sockret och smöret. Ta ner mjölet, lite i taget, och arbeta till en deg.
  4. Forma 20 bullar och lägg i formar. Tryck ett litet hål med tummen i varje bulle. Låt de jäsa i 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen och tryck ner en klick i varje hål.
  6. Grädda i ca 7 min.
  7. Koka ihop socker och vatten i en kastrull ca 5-7 min, låt svalna. Pensla bullarna direkt när dom kommer ut ur ugnen med sockerlagen, så blir dem glansiga och bildar en skyddande yta som håller dem saftiga hela dagen.

Varnings ikonAnslutningsproblem