Nachosemla med mandeldipp
83.4
Nachosemla med mandeldipp
recipe
City Gross
60 min

Nachosemla med mandeldipp

Ingredienser

Nachodeg

  • 25 g jäst
  • 2.5 dl mjölk
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 st ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 8 dl vetemjöl
  • smör till pensling

Mandelkräm

  • 100 g flagad mandel
  • 200 g mandelmassa
  • 1.5 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0.5 dl florsocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 4 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Mängd: ca 8 st
  2. Smula jästen i en bunke. Värm mjölk och mortlade kardemummakärnor till 37 grader och häll över jästen. Rör i smör, socker, salt, kardemumma, ägg, bakpulver och nästan allt mjöl, spara en del till utbakningen. Arbeta degen smidig och jäs i ca 40 min.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Dela degen i 12 bitar, rulla till släta bullar och kavla sen ut till en mycket tunn platta på mjölat bakbord, ca 1 mm tjock.
  5. Lägg på plåtar med bakplåtspapper, grädda i mitten av ugnen ca 5 min. Låt svalna på galler utan handduk.
  6. Gör mandelkrämen. Rosta mandel i en torr stekpanna. Riv mandelmassan grovt och vispa ihop den med kardemumma, vaniljsocker, florsocker och grädde. Rör i hälften av den rostade mandeln. Häll upp i en skål och toppa med resten av mandeln.
  7. Vispa grädden fluffig, häll upp i en skål.
  8. Dippa och njut!

Varnings ikonAnslutningsproblem