Färsbiffar i gräddig sås med karamelliserad lök
recipe
City Gross
35 min

Färsbiffar i gräddig sås med karamelliserad lök

4 portioner

Anpassa receptet efter specialkost:

Ekologiskt
Vegetariskt
Laktosfritt
Glutenfritt
217,40 kr

Ingredienser

  • 800 g potatis
  • 2 msk raps/matolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 0.5 st gul lök
  • 600 g blandfärs
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk smör till stekning

Sås

  • 0.5 st gul lök
  • 100 g morot
  • 1 msk smör
  • 2.5 dl vatten
  • 1.5 msk kalvfond
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 krm vitpeppar

Karamelliserad lök

  • 2 st rödlökar
  • 1 msk olivolja
  • 1.5 msk socker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 200 g morötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta av och klyfta potatisen. Lägg dem i en ugnsfast form, ringla över olja, salta och laga i ugn i ca 35 min.
  2. Skala den gula löken och riv ner hälften av den i en skål. Blanda i färs, salt och peppar. Forma biffar och stek i smör tills de är genomstekta. Lägg biffarna på ett fat.
  3. Gör såsen. Hacka resten av löken. Skala och finhacka moroten. Fräs lök och morot i smör i ett par minuter i stekpannan. Häll i vatten, fond/buljong, grädde och soja. Låt såsen koka upp. Rör ut maizena i vatten och red såsen. Smaka av den med peppar. Lägg biffarna i såsen och låt dem puttra med tills det är dags att äta.
  4. Gör nu löken. Skala och skiva löken tunt. Stek strimlorna i en stekpanna tillsammans med olja, socker och vinäger. Den ska börja bli ljust brun och karamelliserad.
  5. Skala och riv resten av morötterna.
  6. Servera
Tips från oss
Den karamelliserade löken kan du om du vill röra ner i såsen.

Varnings ikonAnslutningsproblem