
Köfte med tahinisås, paprikasås och cacik
Välj antal portioner:
4 portioner
Ingredienser
- 600 g nötfärs
- 1 dl ströbröd
- 1 st ägg
- 1 st gul lök, riven
- 3 st vitlöksklyftor
- 30 g hackad persilja
- 3 tsk köftekrydda
- 30 g persilja, hackad
- 3 tsk köftekrydda
- 0.5 tsk mortlade kumminfrön
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
Tahinisås
- 6 msk tahini
- 1 st pressad citron
- 1 st vitlöksklyfta
- 3 dl yoghurt
- salt
- 0.5 dl finhackad persilja
Paprikasås
- 1 burk inlagda paprikor
- 1 msk granatäppelsirap
- 1 dl vatten
- salt
- peppar
- 2 msk finhackad persilja
Cacik
- 2 dl yoghurt
- 1 st vitlöksklyfta, pressad
- 0.5 st gurka, grovt riven
- 0.5 dl mynta, finhackad
- 0.5 st citron, zest
- 0.5 tsk salt
- 0.5 tsk sumac
Servera Med
- pitabröd
- tomat
- gurka
- feferoni
Gör så här
- Vispa samman tahini, citron och pressad vitlök i en skål. Rör i yoghurt och mixa med en stavmixer. Smaka av med salt och rör i persilja. Förvara svalt.
- Strimla och stek paprikan i en gryta i ca 1 min. Rör i granatäppelsirap och vatten, låt puttra utan lock ca 10 min. Smaka av med salt och peppar, garnera med finhackad persilja.
- Servera kall eller varm. Gillar du hetta kan du tillsätta chili..
- Cacik: Cacik är en turkisk variant av tzatziki, en kall yoghurtsås med gurka och vitlök med smak av mynta. Sumak är en syrlig krydda som är vanlig i Mellanöstern. Får du inte tag på den kan du ta lite finrivet citronskal eller citronsaft i stället.
- Blanda alla ingredienserna till biffarna till en smet och låt stå i kylen minst 1 timme så biffarna smakar ännu mer. Forma smeten till avlånga biffar med fuktiga händer, hetta upp olja i en stekpanna tills de är genomstekta.
- Gör såserna.
- Servera i pitabröd med tillbehör och såser.
Varor från ingredienslistan
Välj butik för att handla från ditt lokala sortiment
Tänk på att sortimentet kan variera mellan butikerna
Varor från hemmalistan
Välj butik för att handla från ditt lokala sortiment
Tänk på att sortimentet kan variera mellan butikerna