Allt om färskpotatis

Nu är den äntligen här! Färskpotatisen! Lagom till midsommar dyker den upp. Liten, jordig och himmelskt god. Efter midsommar infaller tiden då den kan kallas nypotatis, för den som undrade. Här finns massor av recept och tips på vad du kan göra med färskpotatis – sommarens mest självklara tillbehör.

Liten färskpotatisskola

 

 • Vad är egentligen färskpotatis?
  Färskpotatis är helt vanlig potatis som skördats innan den är helt mogen med ett tunt skal som du lätt får bort. Skördas fram till midsommar därefter är det nypotatis som gäller.
 • Hur lång koktid har färskpotatis?
  Koktiden beror på potatisarnas storlek men cirka 15 minuter ger en bra fingervisning. Enklast är att sticka potatisen med en gaffel eller tandpetare för att känna om den är mjuk. Så här kokar du riktigt god färskpotatis: Lägg ner potatisen i kokande vatten med dill och rikligt med salt, räkna med ½ msk per liter. Låt potatisen sedan sjuda och slå av vattnet direkt när potatisen är genomkokt.
 • Färskpotatis – en fantastisk primör!
  Årets första färskpotatis är, förutom kokt, fantastiska tillagade som primörer – smörslungade eller med olivolja och flingsalt. För att göra smörslungad så blandar du ner smör, dill och gräslök när potatisen när den kokat färdigt. Strö över flingsalt och servera.

 

Recept med färskpotatis

Vad kan jag göra med färskpotatis?

 • Färskpotatis i ugn.
  Så här gör du: Sätt ugnen på 225 grader. Ta 1,5 kg färskpotatis som du först tvättar eller skrubbar. Halvera om du önskar. Lägg potatisen på en plåt och blanda med 2 msk olivolja, 1 tsk salt och ½ tsk svartpeppar. Ställ in i mitten av ugnen och låt dem grilla i 20–25 minuter.
 • Krossad/smashad färskpotatis.
  Så här gör du: Koka potatisen så att den nästan är klar. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg potatisarna i ugnsform och pressa dem en gång med en gaffel så att de blir halvplatta. Pressa 2 eller 3 vitlöksklyftor och lägg i en kastrull tillsammans med 25 g smör och smält samman. Pensla potatisarna med vitlökssmöret, salt och peppar. Baka potatisen mitt i ugnen 15–20 minuter tills de fått fin färg. Strö över färska örter och servera. Istället för vitlökssmör kan du också krossa potatisen med västerbottenost.
 • Stekt färskpotatis.
  Så här gör du: Använd kall färdigkokt färskpotatis eller skrubba och koka färskpotatis i saltat vatten i ca 7 min. Låt potatisen torka innan stekning. Stek potatisen strax över medelvärme i en klick smör. Rör runt. Salta peppra. Sänk värmen när potatisen blivit gyllene. Servera.
 • Grilla färskpotatis.
  Så här gör du: Koka potatisen först och lägg på grillen. Låt dem grillas tills de fått fin färg. Har du förkokt potatisen så tar de lite längre tid på grillen. Du kan också slå in färskpotatisen i aluminiumfolie och lägg dem på grillen, eller vid kolen, och ta upp när de är mjuka.
 • Picklad färskpotatis
  Ett galet gott tillbehör till asiatisk mat är pickad färskpotatis med bland annat salladslök och koriander. Se filmen nedan hur du gör denna rätt.

Handla sommarvaror

Varnings ikonAnslutningsproblem