Vi har alltid färsk fisk och skaldjur från hållbara bestånd

Här har vi samlat våra inspirerande recept för fisk, tillagningssätt och filmer med steg för steg på hur du filear lax och gravar lax. Dessutom kan du även se hur du gör riktigt goda fiskburgare! Självklart säljer vi endast färsk fisk från hållbara bestånd.

Filéa hel laxsida

Det är enkelt att filéa lax (gäller även röding). Allt du behöver är en vass filékniv och en skärbräda. Ett användbart tips är också att använda plasthandskar för att fisken ska bli mer lätthanterlig.

Såhär filéar du lax:

 • Börja med att lägga laxsidan, eller filén, med skinnsidan nedåt.
 • Ta tag i en kant och placera knivens egg mellan skinnet och köttet. Se till att du får tag i en bit av skinnet med tummen och pekfingret, dra sedan kniven försiktigt längs skinnet, så nära köttet som möjligt samtidigt som du fortfarande håller i en del av skinnet. Arbeta dig sakta igenom hela biten och voilá! Nu står du med en skinnbit i handen.
 • Nästa steg är att ta bort fettet. Lägg kniven på fiskköttet och gör ett försiktigt snitt under det vita fettet.
 • Det enklaste sättet att ta bort ben i laxen är genom att använda en pincett, men det går även bra att ta bort dem med fingrarna.
 • För att skära bort den undre skinnsidan, håll emot med ena handen och dra sedan kniven försiktigt längs hela laxsidan.
 • Portionera sedan upp laxsidan efter önskemål. Laxens mittdel är perfekt för laxfilé och stjärtdelen kan du hacka upp till bitar som passar i soppor och grytor.

Grava lax

Såhär gravar du lax:

 • Dela laxen i mindre bitar och gör några snitt på skinnsidan. Detta gör att laxen får mer smak av kryddorna.
 • Blanda rikligt med salt tillsammans med vitpeppar och socker. Fördela det jämnt på laxen.
 • Lägg på hackad dill. Placera den ena laxbiten ovanpå den andra med skinnsidan upp, och rubba in mer av kryddblandningen på båda skinnsidorna.
 • Lägg sedan in de båda laxbitarna ihop i dubbla plastpåsar.
 • Låt ligga i rumstemperatur i cirka 1 timme, och grava sedan i kylskåp i 2-3 dygn.
 • Toppa med dill och servera. Gott och enkelt!

Vi ska ha gäster på lördag och vill bjuda på fisk, när ska jag köpa den?

Fisk är en färskvara som ska förbrukas så nära inpå bjudning som möjligt. Köp helst färsk fisk samma dag eller dagen innan middagsbjudningen börjar!

Handla hem färsk fisk

lax recept enkelt

Enkla recept på lax

 • Känn dig som ett proffs i köket! Dragen lax är den ultimata snabba vardagsmaten. Skär snitt i laxen, fyll med skivad lime, chili och ingefära. På med hoisinsås och låt den sen sköta sig själv i ugnen!
 • Ingefära och lax är en finfin kombination – riv färsk ingefära i creme fraiche och servera tillsammans med stekt eller ugnsbakad lax. Smarrigt och enkelt!
 • Låt ugnen göra jobbet! Köp en hel fisk, typ röding eller regnbågslax och fyll med godsaker som salt, smör, citron, persilja – variationerna är många. Fråga gärna oss i vår manuella fisk- och skaldjursavdelning i butiken och vi hjälper dig med tips! Glöm inte att salta skinnet för den goda smakens skull!

Hur tinar jag fryst fisk?

Fisk gillar att ta det kallt! Lägg önskad fisk i en tät försluten plastpåse och tina 30 minuter i kallt vatten.

Hur tinar jag frysta räkor?

För att tina räkor på bästa sätt – sprid ut dem på tidningspapper och strö gärna salt över. Du kan också lägga räkorna i lag: till 500 g räkor beräkna 0,5 l, 1,5 msk salt och 2 tsk socker. Lagen är färdig när sockret löst upp sig, lägg i räkorna och låt dem tina i rumstemperatur. Ont om tid? Tina räkpåsen i en skål med vatten.

Gör egen sushi

Sugen på sushi? Variationerna på bitar, fisk och former är oändliga och det är dessutom en trevlig måltid att laga tillsammans! Vår rekommendation är att köpa färsk fisk och helst ska det frysas i ett dygn. Inget måste! Odlad lax behöver inte nödvändigtvis frysas men övrig fisk, som torsk, makrill och sill bör frysas.

göra egen sushi

Recept med Fisk & Skaldjur

Gör fiskwallenbergare och fiskfärs

Gör vardagen godare! Att göra fiskfärs är enkelt och gott. Du kan använda vilken fisk du vill. Allt du behöver är en matberedare eller mixer. Har du ingen mixer kan du skära fisken i lite mindre bitar istället, men ändå följa stegen nedan. Kolla på filmen för att lära dig göra egen fiskfärs utan mixer.

Så här gör du fiskwallenbergare och fiskfärs:

 • Dela upp fisken i mindre bitar och lägg i mixern.
 • Lägg i salt, peppar, potatismjöl och ägg.
 • Sätt igång maskinen samtidigt som du späder ut med mjölk och grädde. Smeten ska vara slät och porös.
 • För att göra fiskwallenbergare - Forma smeten till biffar, vänd i ströbörd, stek och servera!

Hur vet jag om ostron är färska?

Ett färskt ostron ska vara hårt slutet och om den är halvöppen ska den sluta sig. Knacka och om skalet stängs är det fritt fram att äta.

Gör egen fiskfond

släng inte hummer- eller räkskalen utan koka en fond som du sedan kan frysa in och använda till en mustig fisksoppa. Recept på en skaldjursfond gjord på hummer och räkor hittar du här.

Rengör skärbrädan med citron - bli av med fisklukten

Frysa in fisk

Håll det kallt! Lägg in fisk eller skaldjur direkt i kylen och välj den kallaste platsen i kylskåpet. Se till att det är helst är 2°C i (och inte över 8°C, mellersta delen av kylskåpet är att föredra). Färsk fisk och skaldjur håller ungefär två dagar i kylskåp.
Olika fiskar håller olika länge i frysen. Här är en fingervisning:

 • Fet fisk cirka 3 månader
 • Mager fisk cirka 6 månader
 • Skaldjur cirka 2 månader

Varnings ikonAnslutningsproblem