När du ska grilla grönt, välj det bästa ur varje säsong

Välkommen till vår gröna sida! Här har vi samlat tips och nyttiga, hälsosamma recept på frukt och grönsaker – perfekt för dig som vill äta mer vegetariskt. Här hittar du även svinnsmarta råd på hur du kan ta till vara på dina grönsaker. Frukt och grönsaker är som bekant fyllda med vitaminer och mineraler, det är dessutom enkelt och roligt att laga!

Fördjupa dig i sommarens favoriter:

Sveriges färskaste grillrecept med frukt & grönt

Grilla grönare

Nu fortsätter vi vår generösa satsning på frukt & grönt. Duka upp med grönsaker i alla möjliga färger och middagen blir inte bara vackrare utan också nyttigare. Grönsaker är jättegoda att grilla. Se bara till att alltid olja in dem.

Kronärtskockor
Dela i halvor. Tag bort det mesta av skägget inne i skockan. Pensla med olivolja och pressad citron. Grilla i ca 60 minuter över inte för het glöd.
Citron och lime
Klyv i halvor och lägg på grillen en kort stund.
Salladslök
Pensla på olja och grilla några minuter runt om.

Rödlök
Snitta ett kryss i toppen, peta ned valfria örter och lite smör. Slå in i folie och grilla.
Paprika
Dela paprikan i halvor och olja in. Vill du ha den mjuk så grilla i 10-15 minuter. Ta bort skalet om det är svart.
Bifftomater
Dela tomaten. Krydda med örter, medhalvsrub eller pesto. Grilla i 10 minuter på indirekt värme.

Sparris
Olja in sparrisen och grilla några minuter runt om. Servera med hyvlad parmesan, lite salt och peppar.
Aubergine
Dela i större bitar. Låt vila en stund på hushållspapper. Torka av, olja in och grilla på direktvärme ca 10 minuter.

Zucchini
Dela den i större bitar. Olja in och grilla på direktvärme i ca 10 min.
Fänkål
Förkoka för bästa resultat. Skär i tunnare skivor. Pensla med olivolja och pressad citron. Strö på fllingsalt. Grilla 2-3 minuter på varje sida.

Förvaringstips sallad

Bara schyssta bananer, vem annars?

Vi vill göra världen lite bättre, banan för banan! Därför tog vi ett beslut för längesedan att enbart sälja ekologiska bananer i våra butiker. Så när du handlar bananer på City Gross behöver du aldrig oroa dig över om du har gjort ett hållbart val. Det beslutet har vi redan tagit åt dig.

Blast from the past!

Förr i tiden togs det tillvara på hela grönsaken. Visste du att blasten på rödbetor är perfekt att hacka ner i en pyttipanna?

ta tillvara på rödbetor

skala ingefära

Skala ingefära med sked!

Skala ingefäran med en sked! Det är enkelt, säkert och blir inte så mycket spill.

Tips broccoli

Tips broccoli

Handla hem frukt & grönt

Filea apelsin

Filea apelsin!

Det är enkelt att filea en apelsin och den blir mycket godare att äta i en sallad. Skala apelsinen med en kniv så att du får bort även det yttersta skinnet. Skär sen ut klyftor mellan skinnbitarna.

Cool tomat!

Att riva en frusen tomat är jättegott till skaldjur eller som en mellanrätt! Den behöver några timmar i frysen, ta sedan ut den och riv den på den grövsta sidan på rivjärnet – det blir som sorbet. Testa om barnen kan lista ut vilken råvara det är!

Riv frusen tomat

Sorbet med fryst päron

Naturlig sorbet!

Om du inte redan provat så ta ett halvt päron och lägg det i frysen någon timme. Riv det sedan på den grova sidan på rivjärnet och vips så har du fått en snabb päronsorbet på bara frukt. Alla frukter med mycket socker går utmärkt att frysa och riva!

Frys dillen!

För att bevara dill så länge som möjligt - frys in! Lägg dillen i ett platt foliepaket och ta fram efter behov.

Frys in dill

Persiljesalsa

Fixa en god persiljesalsa!

Mixa samman en halv solovitlök med 30 g hackad persilja och 3 msk olivolja. Smaka av med salt och peppar.

Skära tomat!

Det viktigaste när du tärnar tomat är att du använder en vass kniv, annars riskerar du att krossa tomaten istället. Snitta tomaten i ett rutliknande mönster men utan att skära hela tomaten, på så sätt håller tomaten ihop när du skär.

Så skär du tomat bäst

Varnings ikonAnslutningsproblem