Allt om jordgubbar

Jordgubbar hör verkligen sommaren till! Här finns allt du behöver veta om vår älskade gubbe. Ta del av recept, tips och få svar på frågor på hur du bäst förvarar och fryser in jordgubbar.

Liten jordgubbsskola

  • Hur länge håller jordgubbar?

    Här finns det en skillnad på importerade och våra svenska jordgubbar. Importerade jordgubbar har längre hållbarhet och kan hålla upp till tio dagar i kylen. Våra svenska jordgubbar håller ungefär fem dagar i kylen.
  • Kan jag frysa jordgubbar?

    Att frysa in jordgubbar är ett perfekt sätt att ha kvar smaken av sommaren. Vid infrysning får du bäst resultat om du först skivar och lättsockrar jordgubbarna innan du fryser in dem.
  • Hur förvarar jag jordgubbar bäst?

    Jordgubbar förvaras kallt då de har kort hållbarhet – ta ut dem ur asken och lägg på hushållspapper i kylen. Ta ut dem en timme innan de ska ätas. De smakar allra bäst i rumstemperatur. Snoppa och skölj jordgubbarna först när de ska ätas.

Så får du jordgubbar att hålla längre

Jordgubbarna håller sig fräscha längre om du först sköljer dem med lite vitvinsvinäger innan du lägger in dem i kylskåpet.

Recept på jordgubbar

Vad kan jag göra med jordgubbar mer än att äta de som de är? Här finns några av våra bästa recept samlade som tar tillvara på smaken av jordgubbar.

Jordgubbskräm
Söt jordgubbskräm med fläder- och citrongräddegul_pil.jpgSvensk sommar i en och samma kräm! Denna skapelse är perfekt när du vill känna smaken av sommar.

Jordgubbsketchup
Jordgubbsketchupgul_pil.jpgDu läste rätt. Ketchup på jordgubbar. När du väl provat kommer du alltid ha den till hands till korvgrillningen.

Jordgubbsmousse
Jordgubbsmoussegul_pil.jpgLyx i all sin enkelhet! En mousse på jordgubbar är enkelt och går snabbt. Perfekt när du vill bjuda på en läcker dessert.

Gurk- och jordgubbssallad
Krispig gurk - & jordgubbssalladgul_pil.jpgEn härlig och krispig sallad med gurka och jordgubbar är exakt vad du behöver till grillningen ikväll.

Jordgubbspaj

Jordgubbspajgul_pil.jpg Den somrigaste pajen görs naturligtvis på jordgubbar. Visste du att denna paj är en av de mest klickade?

Fler tips på vad du kan göra med jordgubbar

  • Övermogna jordgubbar?
    Övermogna jordgubbar passar perfekt att använda i bröd, paj eller att göra sås på. Gör till exempel en jordgubbsvinägrett genom att mixa jordgubbar med olivolja. En somrig och god vinägrett till salladen eller på mackan.
  • Frystorka jordgubbar – perfekt mellanmål
    Så här gör du: Bland 0,5 kg jordgubbar med 2 msk socker i en skål. Låt ligga 25–30 minuter. Lägg sedan jordgubbarna på en plåt med bakplåtspapper. Se till att inga skivor ligger ovanpå någon annan skiva. Sätt in plåten i frysen. Låt dem ligga frysta i 2–3 veckor. Om någon jordgubbe blir svart i färgen när du tagit ut dem så är de inte färdiga. En lyckad frystorkad jordgubbe ska vara röd. När de verkade frystorkade och färdiga kan du lägga dem i en påse och förvara.
  • Marinera jordgubbar – perfekt efterrätt
    Så här gör du: Du kan marinera jordgubbar med flera olika smaksättningar. Du behöver 1 eller 1,5 liter jordgubbar. Vill du marinera med lime så behöver du 1 lime och cirka 2 msk socker. Riv limeskal och pressa ut saften. Blanda jordgubbar, socker, limeskal och juice. Låt dra i cirka 20 minuter eller längre. Det går lika bra med citron. Visste du att marinerade jordgubbar med svartpeppar och basilika är rysligt gott? Så här gör du: blanda jordgubbarna med 2 krm svartpeppar, 4 blad basilika, citronsaft från en halv citron och 1 msk honung. Låt dra i cirka 30 minuter. Hur du än väljer att marinera dina jordgubbar: en skopa glass eller grädde till är nästan ett måste.
  • Torka jordgubbar – perfekt i frukostmüslin
    Så här gör du: Ta en liter jordgubbar och skiva i tunna skivor. Sprid ut på ett bakplåtspapper. Se till att de inte ligger ovanpå varandra. Torka i ugnen på 50 grader i cirka 10–15 timmar. De ska vara riktigt torra när du tar ut dem.

Jordgubbssorter

Rumba – jordgubben som ger smak åt midsommar!
Rumba är den vanligaste sorten i Sverige under början av säsongen med en solvarm doft och smak av sötmogna smultron och honung. Denna godsak äts med fördel som den är, med grädde och socker, eller som dekoration på sommarens tårtor.

Faith – den runda och söta gubben!
Faith är en liten knubbiga jordgubbe, med en söt aromatisksmak som är mogen mitt under jordgubbssäsongen. Visste du förresten att gubbe från början är ett dialektalt ord som betyder liten klump?

Sonata – en symfoni av smaker!
Sonata är ett ljusrött, knubbigt och saftigt bär med mycket friskhet och sötma som är moget mitt under säsongen. Sött bär med smak av solmognad, röda äpplen, citrus och vårgrönska. Äter du den inte direkt passar den perfekt som sylt eller att frysas in.

Florence – spännande smaker i en stor jordgubbe!
Florence skördas i mindre volymer och mognar mitt under säsongen. Detta är stora, pompösa och klassiskt hjärtformade bär, med en klarröd färg. Doft och smak av solmognad, bergamott, morgondagg, te och nyslaget gräs. Passar utmärkt att ha i salladen till det grillade.

Malwina – sist men absolut inte minst!
Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge – Malwina mognar sent och har en djupt mörkröd färg och stor smak. Låg syra och en underbar fyllig sötma. Helt klart bästa bäret på året! Ät det som det är eller gör en slät kräm av gubbarna till glassen.

Handla sommarvaror

Varnings ikonAnslutningsproblem