Tips och matnyttig info om jordgubbar!

Här har vi samlat våra smartaste tips på vad du kan göra med sommarens jordgubbar.

Hur förvarar man jordgubbar bäst?

Jordgubbar förvaras kallt då de har kort hållbarhet – ta ut dem ur asken och lägg på hushållspapper i kylen. Snoppa och skölj jordgubbarna först när de ska ätas.

Förvaring jordgubbar

Så får du jordgubbar att hålla längre

Ät direkt

Ju mognare en jordgubbe är desto högre sockerhalt har den. Så ät den precis innan den blir övermogen – då är den som sötast.

Släng inte dina övermogna jordgubbar!

Övermogna jordgubbar passar perfekt att använda i bröd, paj eller att göra sås på!

sallad med jordgubbar

Frys in smaken av sommaren!

Att frysa in jordgubbar är ett perfekt sätt att ha kvar smaken av sommaren. Vid infrysning får man bästa resultatet om man först skivar och lättsockrar jordgubbarna innan du fryser in dem.

frys in jordgubbar

En isbit jordgubb till hösten!

Mixa och frys in isbitar av jordgubbar som du kan ha till höstens gröt eller smoothies. Eller varför inte bara kyla jordgubbssaften med?

Isbit jordgubbar

En somrig jordgubbsvinägrett

Sugen på något enkelt och fasligt gott? Mixa jordgubbarna med olivolja för en somrig och god vinägrett till salladen eller på mackan.

Se receptet här »

Vinägrette jordgubbar

Lär dig av våra tips på goda jordgubbssorter

Rumba – jordgubben som ger smak åt midsommar!
Rumba är den vanligaste sorten i Sverige under början av säsongen med en solvarm doft och smak av sötmogna smultron och honung. Denna godsak äts med fördel som den är, med grädde och socker, eller som dekoration på sommarens tårtor.

Faith – den runda och söta gubben!
Faith är en liten knubbiga jordgubbe, med en söt aromatisksmak som är mogen mitt under jordgubbssäsongen. Visste du förresten att gubbe från början är ett dialektalt ord som betyder liten klump?

Sonata – en symfoni av smaker!
Sonata är ett ljusrött, knubbigt och saftigt bär med mycket friskhet och sötma som är moget mitt under säsongen. Sött bär med smak av solmognad, röda äpplen, citrus och vårgrönska. Äter du den inte direkt passar den perfekt som sylt eller att frysas in.

Florence – spännande smaker i en stor jordgubbe!
Florence skördas i mindre volymer och mognar mitt under säsongen. Detta är stora, pompösa och klassiskt hjärtformade bär, med en klarröd färg. Doft och smak av solmognad, bergamott, morgondagg, te och nyslaget gräs. Passar utmärkt att ha i salladen till det grillade.

Malwina – sist men absolut inte minst!
Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge – Malwina mognar sent och har en djupt mörkröd färg och stor smak. Låg syra och en underbar fyllig sötma. Helt klart bästa bäret på året! Ät det som det är eller gör en slät kräm av gubbarna till glassen.

Varnings ikonAnslutningsproblem