Allt vårt färska svenska kött styckas i våra butiker, vem annars?

Att vi på City Gross kan kött är ingen hemlighet. Våra köttmästare står redo att hjälpa dig i butiken och här kan du också ta del av våra tips, inspirerande recept och tillagningssätt. I vår köttskola har vi tagit fram en video där du kan se hur länge köttet ska stekas för önskad temperatur. Vi har även recept som hjälper dig få till den bästa grillningen, festmåltiden och vardagsmaten.

Sveriges färskaste grillrecept med kött

Tid på grillen!

Här hittar du en snabbguide för när de vanligaste detaljerna att grilla är klara.

Oxfilé. entrecôte, biff:
- rött vid 50-55°C
- rosa 55-60°C
- genomstekt från 65°C och uppåt

Högrev eller nötbog kokas med fördel innan det läggs på grillen eller grillas till 90°C på indirekt värme tills det är riktigt mört.

Fläsk:
Livsmedelsverket rekommenderar att fläsk alltid ska serveras genomstekt, med en innertemperatur på 65-70°C.

Sugen på att testa något nytt?

Grilla det kokta fläsket

Ett sätt att snabba på processen och få köttet riktigt saftigt och mört är att koka det innan grillningen. Gärna i vatten som fått smak av äppelmust eller vin.

Undvik grågrillat kött

Känn efter med tången om köttet är klart. Rått kött ger inget motstånd, medium ger lite motstånd och genomgrillat känns stumt. Låg temperatur och längre grillning ger ett saftigare och mörare kött.

Så steker du kött

marmorering kött

Marmorering

Ju mer insprängt fett, så kallad marmorering, en köttbit har desto mer smak! Även fettranden ger mycket smak, så låt därför fettet sitta kvar – för den goda smakens skull! Och du, du kan skära bort det när köttet väl ligger på tallriken.

Skär mot fibrerna!

För att få ett så mört kött som möjligt ska du alltid skära tvärs mot fibrerna. Skära av dem, med andra ord.

Skär mot fibrerna kött

Bacon i ugn

Bacon i ugn!

Vill du slippa att stänka ner hela spisen? Sätt igång ugnen på 200 grader. Lägg ut baconskivorna på en bakpappersklädd plåt, ställ in i mitten av ugnen och tillaga i cirka 10-15 min. Håll lite uppsikt på slutet. Alla ugnar fungerar olika.

Handla hem kött

Skysås!

När du gör en skysås ska du vispa ur stekpannan mellan stekomgångarna med en skvätt vatten. När det sista är stekt häller du tillbaka all sky i stekpannan igen, klickar i smör och smaksätter enligt receptet, mums!

Skysås

rulla köttbullar

Rulla köttbullar!

Skölj händerna i kallt vatten innan du rullar köttbullarna så fastnar de inte och blir lättare att forma.

långkok kött

Varför inte långkok i helgen?

Fläsklägg, revbensspjäll, skinka, bog, bringa, högrev är utmärkta till långkok! Ju längre koktid desto mörare bitar.

Bryn grytbitarna innan för att få en god stekyta, om köttet skummar – slå bara bort det. Köttet ska sedan puttra eller sjuda och låt det ta lång tid!

Biffar!

Använd en sked när du formar biffarna. På så sätt blir de jämnstora och får en fin form!

tips biffar

tips steka kött

Stekhett tips!

När du vänder köttet för första gången, ös lite av fettet på den råa sidan, då värms ytan upp lite extra. En kvist rosmarin eller en klyfta vitlök i pannan ger extra smak åt köttet.

Varnings ikonAnslutningsproblem