City Gross kan kött – lär dig av våra köttmästare

Hur får jag bra stekyta på köttet? Vad är marmorering och hur skär jag köttet på rätt sätt? Här kan du ta hjälp av vår stekguide, få tips och inspiration till roligare matlagning samt lära dig allt om olika köttdetaljer. Att vi på City Gross kan kött är ingen hemlighet. Våra köttmästare står redo att hjälpa dig i butiken här kan du se hur länge köttet ska stekas för önskad temperatur och vi har även recept som hjälper dig till den bästa grillningen, festmåltiden och vardagsmaten.

Lär dig av vår köttmästare Mikael hur du väljer bäst köttbit i butiken

Innertemperaturer för kött

Använd termometer för att uppnå önskad innertemperatur på ditt kött.
Rare: 45-50°C (nöt, vilt)
Medium-rare: 50-54°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
Medium: 54-58°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
Medium-well: 58-65°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
Well done: 65-72°C (nöt, vilt, kalv, lamm, fläsk, fågel).

Om du inte har termometer kan du använda dig av panna, kind och hakan-metoden: När köttet känns som din kind är det rare. Känns köttbiten som hakan är det medium eller rosa/rött inuti. Om det känns som pannan är den helt genomstekt.

Skär mot fibrerna kött

Hur skär man kött?

För att få ett så mört kött som möjligt ska du alltid skära tvärs mot fibrerna. Skära av dem, med andra ord. Tänk även på att ju mer insprängt fett, så kallad marmorering, en köttbit har desto mer smak! Låt därför fettet sitta kvar – för den goda smakens skull! Och du, du kan skära bort det när köttet väl ligger på tallriken.

Nötkött

Nedan listar vi vanliga detaljer av nötkött, och hur köttet bäst kan tillagas.

Ryggbiff
Ett mört och magert kött som är snabbt och enkelt att tillaga.

Flankstek
Perfekt att tillaga hel, gärna på grillen. Ska skäras tvärs över muskelfibrerna.

Rostas
Möraste delen på rostbiffen. Perfekt att tillaga i skivor.

Entrecôte
Perfekt att steka i skivor. Använd både smör och olja.

Oxfilé
Salt och peppar som smaksättare. Bryn i het panna och laga sen klart i ugnen till önskad innertemperatur. Gott och enkelt.

Högrevskärna
Fet och smakrikt kött som passar utomordentligt bra till kalops och andra långkok. Skiva och grilla gärna.

Rumpstek
Även kallad picanha. Perfekt att tillaga hel.

Högrevsfärs
En färs med mycket smak. Används oftast till burgare men kan även användas precis som annan färs.

Handla färskt nötkött

Fläskkött

Nedan listar vi vanliga detaljer av fläskkött, och hur köttet kan tillagas.

Fläskfilé
Mager och mör och uppskattad för att den är så användbar.

Tunna revben
Kallas även spare ribs. Perfekta att förkoka och sen griljera.

Tjocka revben
Förkoka i en god buljong och griljera dem sen på grillen eller i ugnen.

Karrékotlett
Perfekt att tillaga hel på låg temperatur i ugn och att steka eller grilla i skivor.

Fläskytterfilé
En mångsidig mager, relativt mör köttbit som blir delikat både att steka, grilla eller laga i gryta.

Grytbitar
Behöver inte lika lång koktid som nötkött. Passar till de flesta grytor.

Fläskkotletter
Finns både med och utan ben. Med benet kvar får köttet extra mycket smak.

Färska korvar
Tar lite längre tid att steka. Först ska de få en stekyta för att sen bli klara på eftervärme. Går fint att tillaga i ugn.

Handla färskt fläskkött

Steka kött i stekpanna

Möra köttbitar såsom ryggbiff, oxfilé eller entrecôte är enkelt att tillaga, och passar bra att steka. En gjutjärnsstekpanna håller värmen bättre än en teflonpanna – perfekt för stekning av kött med andra ord. Se till att köttet är rumstempererat och att pannan är väldigt het innan köttet läggs ner. Kött blir som bäst om det steks i smör. Ett tips är också att blanda olja och smör – det förhindrar att smöret bränns.

tips steka kött

Så här gör du:

  • Torka av köttet, salta och lägg det i pannan när smöret ”tystnat” för att få bäst stekyta. När en köttbit ligger i stekpannan drar den gärna ihop sig och släpper ut vätska. Om innertemperaturen blir för hög har köttet tappat för mycket vätska och blivit för torrt. En termometer är en hjälpande hand för att lyckas med rätt temperatur till just din favoritfärg på köttet.
  • När du vänder biffen för första gången, ös lite av fettet på den råa sidan, då värms ytan upp lite extra. En kvist rosmarin eller en klyfta vitlök i pannan ger extra smak åt stekytan.
  • Låt köttet får vila några minuter innan det skärs upp. Tänk på att tillagningstiden ökar om köttet har grövre fibrer, en flankstek kräver betydligt längre tid i pannan än en entrecôte.

Få en snabb genomgång i hur du steker kött

Tillaga kött i ugn

Bakdelskött, såsom rostbiff, fransyska och innanlår är exempel på kött som passar väldigt bra att tillaga långsamt i ugnen. Innan du tillagar köttet långsamt i ugnen bör du steka det i stekpannan först för att få en härlig yta.

Så här gör du:

  • En saftig och ugnsbakad stek blir som bäst om den tillagas på låg värme och under lång tid. En fingervisning är att sätta ugnen på 150 till 175 grader. En del fram- och bakdelskött kan du till och med tillaga på 125 grader.
  • Bryn steken i en stekpanna först. Gnid in salt, peppar och andra kryddor och placera köttbiten i en ugnsfast form. Och du, glöm inte termometer!
  • Ta ut steken strax innan önskad innertemperaturen är nådd – köttbiten kommer eftersteka sig själv. Oftast stiger innertemperaturen med 3 till 5 grader under efterstekning.
  • Låt alltid köttet vila några minuter innan uppskärning så att du kan servera saftiga, fina skivor till ett hungrigt matsällskap.

CG Farskvaror_Banner_Sidobanner_900x700px_kött2.jpg

Tillaga kött i gryta

Framdelskött, såsom bog och bringa är köttbitar som passar bra för att göra en gryta. Om du gör en gryta med kött och ben ska du lämna benet kvar. Det ger nämligen mustigare smak.
Bryn grytbitarna innan för att få en god stekyta, om köttet skummar – slå bara bort det. Köttet ska sedan puttra eller sjuda och låt det ta lång tid! Fläsklägg, revbensspjäll, skinka, bog, bringa, högrev är utmärkta till långkok! Ju längre koktid desto mörare bitar.

Handla hem kött

Varnings ikonAnslutningsproblem