Allt om tomater

Tomaten kan vara en av våra mest älskade grönsaker. Visste du att tomaten egentligen inte klassas som grönsak utan tillhör potatisväxter? Hur det än är med det så känns det som att man kan göra hur mycket som helst med tomater. Tomatsås till pizza, ugnsbakade tomater, sallader och grillade. Det fina är ju att de kommer i så många olika former, storlekar, färger och smak. Här får du massor av tips, inspiration och recept på vad du kan göra med tomater och hur de bäst förvarar dem.

Liten tomatskola

 • Hur ska man förvara tomaterna?

  Förvara dina tomater rumstempererade med det gröna nedåt för att de ska hålla längre. Kvistfästet är nämligen känsligt och hela tomaten mår bäst om fästet får vara lite skyddat.
 • Kan man sakta ner tomatens mognad?

  Visst kan du det – lägg bara tomaterna i kylskåpet, men glöm inte att de är godast att avnjuta rumstepererade, så ta fram dem i god tid innan du ska äta.
 • Kan jag frysa in tomat?

  Absolut, detta gör du bäst genom att först skålla tomaterna. Lägg ner tomaterna i kokande vatten ca 30 sekunder, sen snabbt upp för att skölja under kallt vatten – då spricker skalet som du lätt kan pilla av innan du lägger dina tomater i frysen. Ta fram under hösten och gör en god ratatouille, eller pastasås på.

Frysa in tomater

Vad kan jag göra med tomater?

Här har vi några av våra bästa tips på vad du kan göra med tomater. Nedan får du recept på hur du gör tomatketchup, semi-torkade tomater och tomatmarmelad.

 • Gör egen ketchup: Fantastiskt gott sätt att få ut maximalt med smak och spara sommarens tomater på. Gör som när du skållar för att frysa in, men efter du tagit bort skalet skär du dem i bitar utan att ta med stocken i mitten. Frys sedan in i portioner som du sedan kan använda som krossade tomater.
 • Skålla tomater: När du vill göra tomatsås på italienskt vis så skålla tomaterna först. Italienarna har också en förkärlek för plommontomater. Koka upp rikligt med vatten. Gör ett kryss i tomaterna och koka cirka 30 sekunder eller till skalet är mjukt. Häll sedan bort vattnet och skala tomaterna när de svalnat lite.
 • Semitorkade tomater: Ett enkelt och gott tips för en annan variant att äta tomat på. Så här gör du semitorkade tomater: Sätt ugnen på 80 grader. Halvera tomaterna. Lägg dem med snittytan upp i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Sedan in i ugnen. När tomaterna har dragit ihop sig är de klara. Du kan även kolla på filmen nedan för att se hur du gör semitorkade tomater.

Semitorkade tomater

Tomatsorter

Runt om i världen finns 7500 olika tomatsorter. Har du koll på de vanligaste tomaterna i grönsaksdisken?

Klassisk röd tomat
En vanlig och hederlig röd tomat passar till mycket. Grilla, stek, använd till tomatsås eller lägg i grytor.

Kvisttomat
En av de vanligaste tomater som vi ser i butik är kvisttomater. Dessa väldoftande tomater är egentligen inte en egen sort. Utan en vanlig röd tomat som fått mogna längre och när de skördas får kvisten stanna kvar. När kvisten avlägsnas slutar mognadsprocessen. Kvisttomater passar ypperligt till en tomatsallad med mozzarella, som grillad och i grytor.

Körsbärs-/cocktailtomat
Vad är skillnaden mellan en körsbärstomat och en cocktailtomat? Egentligen inte mycket. Man skulle kunna säga att hänger på grammet. En cocktailtomat ska väga runt 49 gram och en körsbärstomat 20 gram. I vilket fall kan vi vara eniga om att de är små och runda och passar utmärkt till tacos och i salladen.

Plommontomat
Denna avlånga, smakrika och mustiga tomat är italienarnas favorit när det vankas tomatsås. Plommontomat görs sig annars perfekt i en sallad, på mackan eller att bara äta den direkt.

Pärltomat
Denna smakrika tomat har fast fruktkött, är liten och passar till tacos eller salladen. Smaken beskrivs ofta som söt, fyllig och koncentrerad.

Bifftomat
Den största tomaten i grönsaksdisken är utan tvekan bifftomaten. Denna maffiga och fruktköttiga tomat passar utmärkt på grillen, som ugnsbakad, stekt eller färsk på mackan.

Romantica
Det finns de som håller denna söta och fylliga tomat som favorit. Visst är den god! Och när de får behålla sin kvist så känns det lantligt att ta in dessa små tomater i köket. Romanticatomater passar bra som snack, i en sallad och till tacos.

Handla tomater

Varnings ikonAnslutningsproblem