
Citruskaka med blodapelsin, upp och ned kaka
Välj antal portioner:
8 portioner
Ingredienser
- 3 st blodapelsiner
- 1 st vanlig apelsin
- 1 dl vit sirap
- 3 st ägg
- 2.5 dl strösocker
- 50 g smör
- 1 dl mjölk
- 3.5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk mald kardemumma
- 2 dl vispgrädde
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en springform på ca 24 cm i diameter, smörj och mjöla kanterna med vetemjöl.
- Tvätta apelsinerna noga i ljummet vatten, om du har tid kan du låta dem ligga i blöt i ett par timmar. Skiva dem tunt.
- Lägg skivorna tillsammans med sirap i en gryta. Sjud på svag värme ca 8 min tills de mjuk-nat.
- Vispa ägg och socker. Smält smöret och rör i mjölken, vänd ner i äggsmeten.
- Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma. Vänd ner det i sockerkakssmeten.
- Lägg blodapelsinskivorna jämnt över hela botten av formen.
- Häll över smeten och grädda ca 25-30 min.
- Låt kakan svalna något innan den vänds upp på ett fat. Använd en kniv för att hjälpa kakan att släppa från formen och dra försiktigt bort pappret.
- Servera med lättvispad grädde.
Varor från ingredienslistan
Välj butik för att handla från ditt lokala sortiment
Tänk på att sortimentet kan variera mellan butikerna
Om du vill kan du spara sockerlagen och ringla den över den färdiga kakan.
Varor från hemmalistan
Välj butik för att handla från ditt lokala sortiment
Tänk på att sortimentet kan variera mellan butikerna