Gingravad lax
145
Gingravad lax
recipe
City Gross
35 min

Gingravad lax

Ingredienser

  • 1 st sida lax (trimmad med skinn)
  • 1.5 dl hela enbär
  • 0.5 dl hel vitpeppar
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 dl salt
  • 2 dl vatten
  • 1 dl gin

Gör så här

  1. Mängd: lax till ca 15 pers. Lägg hela laxsidan i en plastpåse av tjockare kvalitet. Om laxsidan är större än påsen går det utmärkt att dela sidan. Lägg då laxen skinn mot skinn i påsen. Häll i sockret, saltet, vattnet och ginen. Lägg enbär och vitpeppar i en mixer eller liknande så att de hackas sönder. Det är viktigt att det är just hela vitpepparkorn och enbär från början. Aromen kommer fram på ett helt annat sätt när de krossas eller hackas. Lägg alla kryddorna i påsen. Pressa/sug ut all luft ur påsen. Förslut den noga.
  2. Blanda påsens innehåll genom att klämma på den lite här och där men se till att laxbitarna ligger skinn mot skinn. Lägga den nu i kylen i minst 2 dygn. Du behöver inte vända på den efter halva tiden.
  3. När det är dags att skära upp laxen, öppna påsen i ena ändan och häll den vätska som är kvar ner genom en sil. Spara 1 dl av lagen, resten kan du hälla bort. Ta laxen ur påsen, torka av den på båda sidor och skär upp den i tunna skivor. Lägg laxen på ett fat, pensla över ett tunt lager av den silade lagen och dekorera med hela enbär.

Varnings ikonAnslutningsproblem