Jordärtskockspuré med brynt smör och ugnsbakad lax
recipe
City Gross
60 min

Jordärtskockspuré med brynt smör och ugnsbakad lax

Välj antal portioner:

4 portioner

Anpassa receptet:

556,20 kr

Ingredienser

  • 700 g jordärtskockor
  • 1 st schalottenlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0.5 tsk salt
  • vatten
  • 30 g smör
  • 1 msk mascarpone
  • 0.5 st citron
  • salt
  • vitpeppar
  • 500 g laxfilé, utan skinn
  • salt
  • vitpeppar
  • 140 g salladsmix

Örtdressing

  • 1 dl färsk basilika
  • 1 dl persilja
  • 0.5 dl timjan
  • 2 st sardeller
  • 1 msk hackad kapris
  • 1 st hackad vitlöksklyfta
  • 2 dl olivolja
  • 1 msk citron, saften
  • flingsalt
  • grön tabasco

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Skala jordärtskockorna och skär i mindre bitar, grovhacka schalottenlöken och vitlöken. Lägg alltsammans i en kastrull och täck knappt med vatten, tillsätt salt. Koka jordärtskockorna mjuka under lock på medelhög värme.
  2. Bryn smöret riktigt härligt gyllenbrunt i en kastrull. Sila bort bottensatsen från smöret.
  3. Sila bort spadet från jordärtskockorna men spara lite grann till mixning, mixa jordärtskockorna med brynt smör, mascarpone och eventuellt en del av kokspadet i en matberedare eller med stavmixer till en slät len puré. Smaka av med pressad citronsaft, salt och vitpeppar.
  4. Skär 4 portioner av fisken och lägg dem i en ugnsfast form, salta och peppra fisken. Sätt in i ugnen och baka fisken i ca 12-15 minuter, tills den fortfarande har lite kärna och är rosa i mitten.
  5. Blanda örter, hackad kapris, hackade sardeller och vitlök. Rör långsamt i olivoljan tills det blir en tjock tät sås. Smaka av med citron, salt och några stänk tabasco.
  6. . Servera fisken med en fräsch örtsallad och jordärtskockspurén.

Varnings ikonAnslutningsproblem