Sesampanerad lax med morotssallad och citronsås
recipe
City Gross
35 min

Sesampanerad lax med morotssallad och citronsås

Välj antal portioner:

4 portioner

Anpassa ingredienserna i receptet:

Ingredienser

  • 800 g potatis
  • bakplåtspapper
  • 2 msk raps/matolja
  • 1 tsk flingsalt

Morotssallad

  • 250 g morötter
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk citron, saften
  • 1 krm spiskummin
  • 2 krm flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk sesamfrön

Sås

  • 2.5 dl matyoghurt
  • 1 msk citron, saften
  • honung
  • 500 g laxfilé, med skinn
  • 3 krm flingsalt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk sesamfrön
  • olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta och klyfta potatisen. Lägg på en plåt, gärna med bakplåtspapper, ringla över olja och salta. Laga i ugn ca 35 min.
  2. Skala, slanta och koka morötterna ca 5 min. Sila bort vatten och låt morötterna ligga kvar. Häll på olja, pressad citron, spiskummin, salt, grovmalen svartpeppar och rostade sesamfrö.
  3. Gör såsen. Blanda samman yoghurt, citron och honung.
  4. Krydda laxen med salt, peppar och rostade sesamfrö. Stek i olja.
  5. Servera.
Tips från oss

När sesamfröna hoppar och knäpper i stekpannan så vet du att de garanterat är klara. Om du vill skulle du kunna klicka i 1 msk majonnäs i din sås.
Som vuxen uppskattar man att morötterna ligger i en dressing. Om någon i familjen skulle vara mer skeptisk kan dressingen göras för sig och hällas på de egna morötterna.

Varnings ikonAnslutningsproblem