
Stekt lax med citronkräm och sparris
Välj antal portioner:
4 portioner
Ingredienser
- 1 kg potatis
majonnäs
- 2 st ägg
- 1 krm citron, saften
- 1 msk dijonsenap
- 1 dl raps/matolja
- 100 g färskost
- 0.5 dl vatten
- 0.25 dl socker
- 2 msk ättika
- 500 g rödbetor
- 0.5 st fänkål
- 0.5 st rädisor, i strut
- 500 g laxfilé, med skinn
- 2 msk olivolja
- salt
- svartpeppar
- 1 st schalottenlök
- 250 g knippe sparris
- smör till stekning
- salt
- svartpeppar
- 1 st färsk gräslök
Gör så här
- 1 .Sätt ugnen på 175 grader.
- Skrubba eller skala potatisen. Koka i saltat vatten ca 20 minuter.
- Lägg äggen i kallt vatten och koka 2 min. Ta upp äggen och gröp ur dem i ett mixerglas. Pressa i citronsaft och lägg i dijonsenap. Tillsätt matoljan lite i taget medan ni mixar majonnäsen. Rör i färskost. Smaka av med salt och peppar. Hacka i gräslöken, spara lite till garnering.
- Blanda lagen av vatten, socker och ättika. Skala och skiva polkabetorna, fänlålen och rädisorna tunt, gärna på en mandolin. Lägg i lagen tills det är dags för servering.
- Bryn laxen så den får en fin färg. Salta och peppar. Lägg lax i en ugnsform. Sätt i ugn ca 10 minuter.
- Skala och finhacka schalottenlök. Skär bort den ”träiga” biten ca 2-3 cm av slutet av sparrisen. Stek sparrisen i smör och tillsätt löken i slutet av stekningen. Salta och peppar.
- Servera laxen med citronmajonnäs , sparris och picklade polkabetor. Garnera med gräslök.
Varor från ingredienslistan
Välj butik för att handla från ditt lokala sortiment
Tänk på att sortimentet kan variera mellan butikerna
Det är bra om alla ingredienserna till såsen håller ungefära samma temperatur när du mixar ihop den. Då kan du vara helt säker på att den inte kommer skära sig.
Varor från hemmalistan
Välj butik för att handla från ditt lokala sortiment
Tänk på att sortimentet kan variera mellan butikerna