Från vår podcast Mitt i Maten: Ugnsbakad lax
Från vår podcast Mitt i Maten: Ugnsbakad lax
recipe
City Gross
45 min

Från vår podcast Mitt i Maten: Ugnsbakad lax

Ingredienser

  • 1 st hel urtagen lax
  • salt
  • 1 st citron
  • 2 msk dillfrö
  • 200 g smör i tunna skivor
  • 3 dl vitt vin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg fisken i en ugnsplåt och salta den inuti på köttsidan.
  3. Skiva citronen och lägg den i fisken tillsammans med dillfrön och skivat smör. Sätt in plåten i ugnen och låt den få fin färg och hård yta på ovansidan. Det tar ungefär 15 min beroende på ugn.
  4. Slå sedan på vitt vin i plåten men undvik att hälla vätska på skinnet. Sänk temperaturen till 150 grader. Låt sedan fisken bakas klart med ugnsluckan lite öppen eller med öppet spjäll om du har en avancerad ugn. Temperaturen närmast benet på fiskens tjockaste del ska vara ca 45 grader för en perfekt konsistens inuti och en krispig utsida.

Varnings ikonAnslutningsproblem