Fläskytterfilé med fransk potatisgratäng, tomatsallad och vitlökssås
recipe
City Gross
45 min

Fläskytterfilé med fransk potatisgratäng, tomatsallad och vitlökssås

4 portioner

Anpassa receptet efter specialkost:

Ekologiskt
Vegetariskt
Laktosfritt
Glutenfritt
311,80 kr

Ingredienser

  • 800 g potatis
  • 1 st gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 st vitlösklyfta
  • 4 dl vatten
  • 3 msk kalvfond
  • 2 krm vitpeppar
  • 600 g fläskytterfilé
  • 2 msk smör
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 krm grovmalen svartpeppar
  • 0.5 st citron

vitlökssås

  • 1 krm torkad timjan
  • 2 krm oregano
  • 1 krm torkad rosmarin
  • 2.5 dl matyoghurt
  • 1 krm salt
  • 1 st vitlösklyfta
  • 3 st tomater

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatisarna och skär dem i tunna skivor. Skala och strimla löken.
  3. Stek löken i en gryta med smör, lägg i potatisen och pressa i vitlöken. Häll på vatten och fond/buljong. Krydda med vitpeppar. Koka i ca 7 minuter.
  4. Bryn under tiden köttet i en stekpanna med smör. Krydda runt om med salt och peppar. Sätt in filén i ugnen och stek i ca 20-25 minuter. Lägg citronen bredvid köttet med fruktköttssidan upp.
  5. Lägg i potatisen i en ugnsfast form och laga i ugn ca 20 min.
  6. Mortla sönder kryddorna till såsen och rör ner i yoghurten. Smaka av med salt och ev en liten bit vitlök.
  7. Skiva tomaterna och lägg i en skål.
  8. Ta ut filén och pressa över citronsaft. Låt den vila ett par minuter invirad i smörpapper innan du skär upp den.
  9. Servera.
Tips från oss
Extra lyxig gratäng? Lägg på några smörklickar innan du lagar den i ugnen.

Varnings ikonAnslutningsproblem