Just nu visas inte korrekt pris på en del av våra kampanjvaror, felsökning pågår. Lägger du en kampanjvara i varukorgen får du korrekt pris. Kontakta kundservice för frågor på tel. 0771 – 23 24 25 eller på mail: kundservice@citygross.se

City Gross + Food Pharmacy = sant

Hurra! Vi har under några veckor inlett ett samarbete med Food Pharmacy. Tillsammans med dem vill vi lyfta mat som gör dig gott - inifrån och utifrån. Här kan ta del av deras tips på hur du får i dig mer grönt och hur du byter ut ingredienser i vanlig vardagsmat. Så häng med på vår resa till en sundare livsstil.

Recept

Näringsjägarfalafel med gröna och gula ärtor

Sellerismoothie på RDI av frukt och grönt

Tvätta och mixa allt med skal och kärnhus. Drick!

Fem olika sätt att få i dig mer frukt och grönt

Världens forskare är överens – både hälsan och planeten skulle må bra av om vi åt mer frukt och grönsaker. Livsmedelsverkets rekommendationer är att man ska försöka äta 500 gram frukt och grönt i veckan, men tyvärr når långt ifrån alla upp till det.
Tillsammans med Food Pharmacy har vi tagit fram en guide med förslag på hur du kan byta ut en del ingredienser för att t ex äta mindre kött, om du vill? Det finns mängder av färdiga köttsubstitut i butiken, men i den här guiden koncentrerar vi oss på rena (mindre processade) råvaror som du med stor framgång kan ersätta köttet i din köttfärssås eller gryta med. Läs och inspireras!

Belugalinser

Gröna, röda, bruna, svarta… Linser överlag är ett grymt substitut för kött och svarta belugalinser är vår favorit. De går snabbt att tillaga, är billiga och ger perfekt tuggmotstånd. Vårt bästa tips är att du kokar upp 2 dl linser med 1/2 msk lantbuljong, och sedan ersätter köttfärsen nästa gång du gör din köttfärssås eller chiligryta. Använd precis samma kryddning som du brukar så kommer du bli glatt överraskad över hur snarlikt resultatet blir!

Tofu

Tofu är ett grymt substitut till kött (och faktiskt även skaldjur). Det görs på sojabönor och är rikt på protein och kalcium. Många tror att tofun är vattnig och smaklös, men det handlar bara om hur du tillagar den. Köp ekologisk tofu och lägg din kraft på att pressa ut allt vatten ur den. Eller, frys den först och pressa sedan – ett bra tips för att få till en torr tofu som är lika tuggig som kött! Tofun har en fantastisk förmåga att suga upp marinader, så låt den gärna vila i din favoritmarinad några timmar innan du tillagar den.

Aubergine

Det tog sin lilla stund för oss att börja tycka om aubergine, men när vi väl hade fått kläm på hur man tillagade den så var vi helt sålda. Rå kan den smaka lite bittert, men så fort den upphettas så utvecklas en umamismak. Precis som tofun är den grym på absorbera smak, så marinera den gärna. Den är grym att både ugnsbaka och lägga i pastasåser, men vår favorit är ändå att göra en vegetarisk lasagne på den. I kombination med tofu, valnötter och soltorkade tomater är den svårslagen.

Svamp

Svamp är, precis som kött, begåvad med umami – vår femte grundsmak utöver salt, sött, beskt och surt. Att beskriva hur umami smakar kan vara lite knepigt då det är en mix av salt, sött och nötigt. Man brukar säga att smaken är buljongaktig och att den förstärker smakupplevelsen genom sin fyllighet, mildhet och tjockhet. Vår favorit av alla svampar är portobello, som ofta får ersätta hamburgaren i våra kök. Biffar av portobellosvamp är en grym stand-in för grillat kött, eftersom de är tjocka, saftiga och har en köttig textur.

Tempeh

Tempeh är lite av en ny bekantskap för oss. Den påminner om tofu men är lite grynigare i texturen. Den tillverkas av fermenterade sojabönor, har en lite nötaktig smak och är packad med protein, fibrer och kalcium. Till skillnad från tofun behöver du inte lägga hela din kroppstyngd på att pressa ut vattnet ur den, utan kan bara skära, tärna eller riva den direkt. Perfekt substitut i vår chiligryta!

Vem är Food Pharmacy?

Food Pharmacy grundades 2014 av Lina Nertby Aurell och Mia Clase. Idag är de en av Sveriges största plattformar och podcasts inom hälsa. Dessutom har de hunnit skriva tre bästsäljande böcker, nu senast Food Pharmacy Näringsjägaren som släpptes augusti 2019. Tidigare böcker är Food Pharmacy: En berättelse om tarmfloror, goda bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat (2016), Food Pharmacy Kokboken (2017) är översatta till 15 språk.

Men tänk inte på det nu. Tänk istället på all härlig näring du kommer att jaga framöver och på all god mat som du kommer att få äta.

Varnings ikonAnslutningsproblem