Grilla fläskkött

Grilla fläskkött

Har du alltid funderat på hur du ska lyckas med fläskytterfilé på grillen? Eller kanske vill du lära dig mer om spareribs och tjocka revben? Här finns all information om hur du förbereder och grillar populära fläskdetaljer som fläskfilé, fläskkarré, fläskkotlett och sidfläsk. Lär dig också om innertemperaturer och ta del av tips på marinader och rubs som passar till olika styckdelar.

grilla fläskkött

Fläsk - en bit av det allra bästa på grillen

Vårt svenska butiksstyckade griskött håller en ypperlig kvalitet. Det är mört och saftigt, med fin smak. Vi har många fina styckdetaljer att välja på. De flesta passar extra bra att grilla i sommar. Fläskköttet är smakrikt i sig själv och funkar bra med bara peppar och salt. Men den som vill kan krydda det på en mängd goda vis med eldiga, örtiga, pikanta, söta eller syrliga smaker.

Grilla fläskfilé

Grillad fläskfilé kan vara det mest populära på våra grillar under sommaren. Välj om du vill grilla hel eller i skivor. Tänk på att fläskfilé är en mager styckningsdetalj så ha stektermometer nära till hands för att inte få den torr. Putsa filén innan grillning och ta bort fett och senor. Gnid in med lite olja, salt och peppar. Grilla sedan cirka 7–10 minuter på varje sida. Ta av när innertemperaturen är runt 65–67 grader. Temperaturen stiger efter grillning så låt den vila 15 minuter i folie.

Grilla fläskytterfilé

Fläskytterfilé hamnar på mångas grillar under grillsäsongen. För att få ett riktigt gott och saftigt kött så marinera gärna filén dagen innan. Ska du helgrilla fläskytterfilé? Utgå från principen ”low and slow”, vilket innebär att du först bryner köttet över glöden för att få en yta och sedan flyttar du filén till delen av grillen utan glöd. Detta fungerar allra bäst när du grillar hel ytterfilé och glöm inte termometern! 65–70 grader innertemperatur är ett bra riktmärke. Låt sedan köttet vila 5–10 minuter efter grillning. Vill du grilla fläskytterfilé i skivor? Grilla på medelvärme 2–4 minuter på varje sida tills de är genomstekta.

Grilla fläskkarré

Letar du efter ett perfekt fläskkött att grilla så är det karré du ska välja. Marmoreringen i köttet ger mycket smak och saftighet. Marinera gärna ett dygn innan den stundande grillningen. Grilla på direkt värme, 3–4 minuter på varje sida till innertemperaturen är 85 grader.

Grilla fläskkotlett

Grillade fläskkotletter är verkligen en klassiker. För att få riktigt goda kotletter så börja med att krydda dem innan grillning. Salt och peppar går bra liksom en rub. Grilla på direkt värme, 3–4 minuter på varje sida tills du får en innertemperatur på 70 grader. För ännu mer smak kan du glasera kotletterna med en god glaze mot slutet av gillningen.

Grilla sidfläsk

Bacon, sidfläsk och rimmat fläsk går snabbt på grillen. Lägg på direktvärme, grilla snabbt och sedan är de redo att ätas. Om du låter dem svalna en stund är de perfekta att hacka ned i en god sallad.

Grilla tjocka revben

Tjocka revben är helt fantastiska att grilla! Det finns två sätt att göra det på, antingen så förkokar du dem och grillar eller så grillar du direkt på indirekt värme. Väljer du att förkoka så lägg revbenen i buljong och koka 40 – 60 minuter. Lägg på grillen och glasera med önskad glaze. Det tar cirka 25–30 minuter på grillen. Vill du grilla från början så planera väl. För bästa resultat ska revbenen grillas på indirekt värme i någon timme. Båda sätten ger riktigt mört och saftigt kött.

Grilla spareribs

Finns det något godare än att sätta tänderna i grillade spareribs? Spareribs är tunna revben som blir extra goda med en marinad på innan du grillar. Bästa tipset är att grilla på låg värme under lock tills köttet är så mört att det lossnar från benen.

Goda grillrecept med fläskkött

Inspireras av massor av härliga recept på grillat fläskkött. Se våra förslag nedan och klicka dig vidare för ännu mer matglädje.

Styckningsdetaljer och innertemperaturer för fläskkött

1. Griskind
Bräsera ca 1,5 timme för att bli mört och saftigt innan du grillar.

2. Karré
Marinera länge för att bli mört. Grilla till 80° C innertemperatur.

3. Kotlett
Smakrik och utmärkt att grilla. Grilla med ben kvar till 70° C innertemperatur.

4. Filé
Mager och mör. Grilla på hög värme, sedan låg under lock till 70° C innertemperatur.

5. Rostbiff
Putsa rostbiffen fri från hinnor, skiva i tunna bitar, marinera och grilla snabbt.

6. Ytterlår
Grilla länge på indirekt värme till 65-70° C innertemperatur. Skiva tunt och servera.

7. Innanlår
Goda skinkbiffar. Grilla på direkt värme till 65-70° C innertemperatur.

8. Fransyska
Marinera över natten. Grilla på indirekt värme till 63-70˚ C innertemperatur.

9. Sida
Grilla på indirekt värme ca 10-15 minuter. vänd ofta för ett knaprigt och gott resultat.

10. Revbensspjäll
Förkoka gärna och grilla med glaze. Tunna spjäll grillas ca 20 minuter på indirekt värme.

11. Bog
Mycket god att grilla hel på indirekt värme till 70-75° C innertemperatur.

12. Lägg
Marinera i ca sex timmar. Grilla på indirekt värme till 80° C innertemperatur.

13. Huvud*
Ovanlig detalj nu i Sverige. Passa till långkok.

*Även om det mesta går att grilla är just denna detalj inte särskild lämpad.

Allt för grillen!

Svensk grillgris

Om du är sugen på något kul att grilla som också är otroligt mört kan vi rekommendera hel svensk grillgris. En styckdetalj som vi är ensamma om som svensk matbutikskedja. Helgrillad grillgris är perfekt bjudmat i sommar och en lagom stor utmaning för dig som älskar att grilla. Vi har rimmat och lättrökt grisen för att förkorta grilltiden och förhöja smaken.

Läs mer »

helgridad gris

Varnings ikonAnslutningsproblem