Grilla lammkött

Grillat lamm är gott och festligt. Här får du en genomgång på hur du förbereder och grillar de olika styckdetaljerna som kotletter, lammspett, lammracks och stek. Du hittar också marinader och såser som passar till grillat lamm. Vill du veta mer om innertemperaturer så finns de också längre ned på sidan.

Grilla lammkött

Lamm - tacksamt och gott att grilla!

Lammet är nog världens mest älskade kött. När det är fest och många människor samlas kring grillarna är det lammet som är medelpunkten, gärna helstekt. Lamm är ett fantastiskt gott och saftigt kött! Vi har många styckdetaljer som passar bra att lägga på grillen i sommar. Prova till exempel att grilla skivor av lammstek som du lagt i en god marinerad innan.

Grilla lammspett

Lammspett är fantastiskt gott en sommarkväll! Ta gärna lammrostbiff, ytterfilé eller mör lammstek som du tärnar till önskad storlek. Marinera minst en timme i kylen innan grillning. Trä sedan bitarna på träpinnar och grilla lammspetten 7 minuter på varje sida tills de fått fin färg. Servera med goda tillbehör.

Grilla lammkotletter

Lammkotletter är gott att grilla. Se till att ha stektermometer nära till hands för att få den temperatur du önskar. Du grillar kotletterna cirka fem minuter på varje sida och pensla gärna med olja som du blandat med vitlök. Vid 63 grader är de medium och välstekta vid 68 grader. Låt köttet vila cirka fem minuter efter grillning.

Grilla lammracks

Vill du grilla hela lammracks? Då ska du börja med att rensa köttet från senor och hinnor. Spara fettkappan. Gnugga in örter, vitlök, salt och chili. Grilla på indirekt värme tills du fått en innertemperatur på 55–60 grader. Låt sedan köttet vila 5–10 minuter. Skär upp kotletterna och servera med valfritt tillbehör.

Grilla lammstek

Känner du för att grilla en hel lammstek? Då är stektermometern din bästa vän! Grilla på indirekt värme under lock och låt steken vila 15 minuter i folie efter grillning. Tänk på att innertemperaturen går upp några grader när du tagit av den från grillen.

Grilla lammfilé/ytterfilé

För att få bästa resultat när du grilla lammfilé så ska hela filén saltas och kryddas 5–10 minuter innan grillning. Grilla snabbt på varje sida tills den fått fin yta. Därefter låter du köttet vila några minuter på indirekt värme tills du fått den innertemperatur du önskar. Lammfilé, eller lammytterfilé, är tunna filéer som kan vara svåra hitta i köttdisken. Fråga och beställ gärna från din Köttmästare.

Goda grillrecept

Inspireras av våra härliga recept till grillen. Se våra förslag nedan och klicka dig vidare för ännu mer matglädje.

Styckningsdetaljer och innertemperaturer för lamm

1. Hals och Rygg
Marmorerat och saftigt kött. Grilla skivor.

2. Kotlett/Ytterfilé
Mycket fint och festligt kött. Grillas med fördel till 60-65° C innertemperatur för rosa kött. Låt vila 10 minuter innan uppskärning.

3. Filé
Mört och gott kött. Grilla snabbt på direkt värme, sedan indirekt till 55-65° C innertemp.

4. Stek
Populärt, finmarmorerat och saftigt. Grilla skivor 3-4 min per sida.

5. Tunnbringa
Grilla på direkt värme för fast kött. Grilla snabbt på direkt värme, sedan indirekt för saftigt och mört kött. 58-70 ° C innertemp.

6. Bringa*
Passar bäst till långkok.

7. Bog*
Långkoksdel som ger djup smak till sky och ett sönderfallande kött.

8. Lägg
Smakrikt kött. Passar att långgrilla på indirekt värme ca 1,5 timme.

9. Huvud
Ovanlig styckdetalj i Sverige, går att grilla efter att ha kokats ca 1 timme.

*Även om det mesta går att grilla är just denna detalj inte särskild lämpad.

Allt för grillen!

Varnings ikonAnslutningsproblem