Grilla nötkött

Hur får man den perfekta burgaren på grillen? Vilka marinader passar till vilket kött? Vilken innertemperatur ska helgrillad oxfilé ha? Här kan du lära dig hur du grillar och förbereder populära nötdetaljer som oxfilé, entrecote, hamburgare, flankstek och rostas. Längre ned hittar du även tips på marinader och flera recept på grillat nötkött.

grilla nötkött

Nötkött - när du vill grilla riktigt mört kött

Tillhör du en av alla dem som tycker att det är biff och inget annat som ska läggas på grillen? Vi förstår dig. Kött från nötkreatur har en oöverträffad fyllighet och djup i smaken.

Grilla oxfilé

Vill du lyxa till det ordentligt på grillen? Grilla hel oxfilé! Hel oxfilé på grillen kan bli ännu godare än ugnstekt. Ingen marinad behövs utan krydda den runtom 5-10 minuter innan grillning. Grilla sedan snabbt på direktvärme för att få en fin yta. Flytta över till indirekt värme till önskad innertemperatur. Låt sedan köttet vila cirka 20 minuter innan servering. Vill du grilla oxfilé i mindre bitar så försalta gärna, grilla snabbt på direkt värme och låt vila i fem minuter på svag värme.

Grilla entrecôte

Entrecôte är som gjort för grillen! Grilla i skivor eller i hel bit. Vill du grilla hel entrecôte så förkrydda gärna med rub eller pensla med glaze under grillningen. Hel entrecôte grillar du först snabbt på direkt värme därefter indirekt värme tills den innertemperatur du önskar. Ha fettkappan kvar för mer smak. Ska du grilla skivad entrecôte så salta gärna 10 minuter innan och grilla några minuter på medelvärme. Låt sedan köttet vila 2–4 minuter innan servering.

Grilla hamburgare

Många diskussioner om den bästa och godaste hamburgaren kan uppstå under grillkvällen. För att få riktigt bra burgare på grillen så ska du välja en grovmalen färs med högre fetthalt. Vi rekommenderar högrevsfärs eftersom det ger kompakta burgare. När väl burgaren landat på grillen så stek den på medelvärme, flytta inte runt för mycket och låt den bli genomstekt.

Grilla flankstek

Är du en av dem som börjat grilla flankstek allt mer? Denna avlånga styckdetalj passar utmärkt att grilla i bitar. Låt köttet vila cirka 30 minuter i rumstemperatur innan. Har du skurit upp i skivor grillar du dem några minuter på varje sida. Vill du grilla en hel flankstek så tar det ungefär 8 minuter på grillen.

Grilla rostas

Gillar du att grilla riktigt mört kött? Då ska du välja rostas! Denna del, som är den inre delen av rostbiffen, behöver du inte marinera innan. Låt köttet först ligga i rumstemperatur cirka 30 minuter innan grillning. Salta innan du lägger köttet på grillen, peppra när du serverar. Rostas i skivor behöver bara några minuters grillning på varje sida sedan låter du köttet vila sju minuter. Vill du grilla hel rostas i bit så grilla först på hög värme för att få en fin yta sedan på indirekt värme tills den är klar. Låt köttet vila 20 minuter innan servering.

Grilla högrev

Visst kan du lägga en hel bit högrev på grillen! Det kräver längre planering men vilket kött du får när det väl är klart! Högrev ska grillas på indirekt värme under lock i 3-5 timmar. Köttet ska bli mer än genomstekt – tänk som ett långkok när bitarna blir så möra att de nästan går sönder. Du kan också ugnsteka högrev i några timmar och grilla för att få en krispig yta. Du bestämmer.

Grilla innanlår

Vill du grilla innanlår? Då kan du göra det på två sätt. Antingen grillar du hela steken för sig och sedan skivar upp eller så skivar du tunn lövbiff från början som du grillar snabbt. Båda är lika gott. Se till att du skär mot muskelfibrerna så att du får ett saftigt kött. Väljer du att skiva först så banka ut med en kötthammare för riktigt tunna skivor.

Grilla ryggbiff

Sugen på att grilla en klassisk ryggbiff? För bästa resultat ska du låta köttet ligga i rumstemperatur cirka 30 minuter innan grillning. Har du ryggbiff i skivor så går det rätt snabbt på grillen. Grilla några minuter på varje sida och låt sedan köttet vila cirka sju minuter innan servering.

Goda grillrecept med nötkött

Inspireras av massor av härliga recept på vad du kan grilla med nötkött. Se våra förslag nedan och klicka dig vidare för ännu mer matglädje.

Styckningsdetaljer och innertemperaturer för nötkött

1. Oxkind
Räkna en dag att grilla, men får en otroligt fin smak. För den ambitiösa grillaren.

2. Högrev
Sjud ca 2-3 timmar för att möra. Skär i skivor och grilla 3-4 minuter på var sida.

3. Entrecôte
Mört och marmorerat kött. Grilla hel eller i skivor till 55-70˚ C innertemperatur.

4. Ryggbiff
Mört och magert kött som går snabbt att grilla. Klart vid 55-70˚ C innertemperatur.

5. Filé
Bryn hastigt på grillen, sen indirekt värme till 55-70˚ C innertemperatur.

6. Rostbiff
Mört. Grillas hel på indirekt värme eller som skivad på direkt värme. Klart vid 58-70˚ C innertemperatur.

7. Ytterlår*
Passar bäst som grytbitar.

8. Rulle*
Passar bäst att långkokas till gryta.

9. Innanlår
Ypperligt grillkött. Går både att snabbgrilla utan lock och långgrilla med lock. Klart vid 65-70˚ C innertemperatur.

10. Fransyska*
Mager köttdetalj, populär som stek.

11. Kållapp
Grillas hel på indirekt värme för att bli riktigt mör till 58-68˚ C innertemperatur. Skiva tunt tvärs över muskelfibrerna.

12. Bringa
Bringa med ben kvar är ett mycket smakrikt kött som grillas länge på låg värme, till 85-90˚ C innertemperatur. Vanligt i USA.

13. Bog*
Lämpar sig bäst som långkok.

14. Lägg*
Lämpar sig bäst som långkok.

15. Hals*
Lämpar sig bäst som färs.

*Även om det mesta går att grilla är just denna detalj inte särskilt lämpad.

Tillbehör till grillningen

Varnings ikonAnslutningsproblem