Våra bästa grilltips för fågel, fisk och grönt

Grillat kött i all ära, men även fisk, fågel och grönt gör sig minst lika bra grillat. Här hittar du våra bästa tips på allt gott att grilla som inte är kött.

grilla fisk

Finaste fisken

Fisk och skaldjur är inte bara nyttigt utan även himelskt gott grillat. Generellt funkar feta fiskar allra bäst som lax, makrill, marulk, röding eller hälleflundra. Skaldjur som musslor, pilgrimsmusslor, rå hummer, rå havskräfta och rå kungsräka blir också riktigt gott grillat. Vill du inte lägga fisken direkt på grillgallret – prova att lägga den i foliepaket med de primörer du har hemma.

Läs våra bästa tips för fisk »

Goda grillrecept med fisk

grilla hel fisk

Tid på grillen!

Fisk ska grillas långsamt för att behålla smak och fin konsistens. Håll gallret en bit från glöden annars kan fisken bli torr och hård. Använd gärna grillhalster!

Tunna filéer: 3-4 minuter. Grilla endast ena sidan.
Tjocka filéer: 4 minuter på varje sida.
Laxkotlett: 2-3 cm tjocka 3-4 minuter på varje sida.
Foliepaket: Beräkna ca 10-20 minuter.
Stor, halv fisk, t ex lax eller makrill: 15-20 minuter. Låt skinnet vara kvar. Grilla med skinnsidan ner.

Blåmusslor: Färdiga när de öppnat sig. (Obs! Se till att de är helt stängda när de läggs på grillen.)
Hummerhalvor: På finmaskigt galler, med köttet ner. Rå 3-4 minuter. Kokt 2-3 minuter.
Havskräftor, halverade: På finmaskigt galler och med köttet ner i ca 1 minut.

Godare grillfest med gröna tillbehör

Låt köttet få konkurrens av det goda gröna på grillgallret i sommar! Trä ananasbitar på spett, klyv knipplök mitt itu, göm betor och smör i foliepaket, strö socker på citronen och låt glöden sköta resten. Hos oss kan du alltid frossa i säsongens bästa och färskaste frukter och grönsaker.

Läs våra bästa tips till att grilla grönt »

Handla hem råvaror till grillen

grilla kyckling

Pippi på grillen

Grillad kyckling är en favorit för både små och stora. Vårt bästa tips är att grilla den hel i sommar. Filéerna är visserligen enklare att grilla, men allt kött med ben blir så mycket saftigare och godare. Så för att du ska lyckas med kycklingen när det ska grillas har vi samlat våra bästa och mest inspirernade tips.

Läs våra bästa tips till att grilla kyckling »

Goda grillrecept med kyckling

grilla hel kyckling

Våga grilla den hel!

Det tar lite längre tid att grilla kycklingen hel, men med hjälp av en rejäl kökssax och två spett kan du snabba på tiden på grillen. Tricket är att göra kycklingen så jämntjock som möjligt så att ben och filéer är färdiga samtidigt.

Gör så här: Klipp upp kycklingen på filésidan och ta bort bröstbenet. Lägg den uppfläkta kycklingen med skinnsidan uppåt och ta i och tryck ut kycklingen. Ta sedan två spett och stick igenom från ben till vinge på diagonalen. På så vis håller sig kycklingen platt på grillen. Grilla på direktvärme och vänd ofta i ca 30 minuter för en mindre kyckling.

Varnings ikonAnslutningsproblem