Välj butik & leveranssätt
För att se riktigt sortiment och priser måste du först välja butik och leveranssätt. Annars visas vårt generella sortiment och priser.

Använd allt - från rot till blast

Här hittar du massvis med inspirerande tips om hur du enkelt kan spara pengar genom att ta tillvara på hela din frukt eller grönsak och samtidigt tänka på matsvinnet.

Zero waste-skolan
Koka egen grönsaksbuljong

Lägg skal och småbitar av grönsaker i frysen. Vips så har du sparat ihop till ett eget buljongkok. Lägg allt i en gryta, häll på vatten så det täcker och ca 1 msk flingsalt. Lägg i ett par pepparkorn, lite chiliflakes och några lagerblad. Låt det sjuda länge utan lock, ca 2 timmar. Sila ner i en ren kastrull och låt buljongen koka ihop till hälften utan lock. Om du vill kan du smaka av den med lite mer salt. Det gör inget om det är för salt då är det bara att späda med lite mer vatten när buljongen ska användas.

Gör-själv

Sellerisalt

Sellerisalt

Plocka bladen från stjälksellerin och lägg dem på en plåt. Sätt ugnen på 50 grader och låt de torka i ca 3-4 timmar. Låt bladen svalna och blanda sen med salt. Detta recept fungerar med många olika kryddor, så som libsticka, salvia, basilika och bladpersilja. Proportionerna mellan salt och ört är en smaksak.

Pickla frukt och grönsaker

Pickla frukter eller grönsaker

Frukter eller grönsaker som håller på att bli dåliga är perfekta att pickla. Använd en klassisk 1- 2- 3 lag så kan det mesta stoppas i burkar. 1 del ättika 2 delar socker och 3 delar vatten.

Zero waste meny
Trerättersmeny som tar tillvara på all mat

TILL MENYN

4 snabba tips för att minska ditt matsvinn

anvnd hela broccolin

Stammen på broccolin är faktiskt ett fantastiskt gott tilltugg. Strimla och ha till dipp eller strö över salladen så använder du allt du betalar för.

gör buljong av skalet på löken

Många slänger lökskalen, men de blir en underbar buljong. Koka buljon på skalen, sila av och frys in. Smart och gott sätt att ta tillvara på det du betalar för.

gör chips av skal

Ta tillvara på sötpotatisskalen och fritera eller ugnsrosta dem i lite olja så har du fantastiskt goda chips. Ett gott sätt att ta tillvara på hela sötpotatisen.

använd kärnor som topping

Många slänger kärnorna, vårt tips är att istället skölja och torka av dem för att sedan rosta dem i en panna. Ett gott sätt att använda det du betalar för.

Gör-själv

Smaksätt olja och vinäger

Smaksätt olja och vinäger

Delar att använda sig av: äppleskal, stammarna av örter, strimlad chili, skivad vitlök, färska kryddor, citronzest. Lägg valfri smak i en väl rengjord flaska. Värm vinägern långsamt i en kastrull, till 38 grader. Olivoljan behöver inte värmas. Häll vinäger eller olja över vald smaksättning. Låt stå i 2 veckor.

använd morotsskal

4 sätt att återanvända dina morotsskal

1. Rosta skalen i ugnen. Du behöver skal från 300 g tvättade morötter, olja och salt. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg skalen i en skål, rör i olja och strö över salt. Blanda noga och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Se till att skalen inte ligger på varandra. Rosta dem i ugn ca 20 min tills de är krispiga och har fin färg.
2. Mixa dem med din smoothie. Extra fint passar morot till ananas, apelsin och rödbeta.
3. Släng dem i stekpannan och servera som en varm topping på maten. Lite dragon eller curry med i pannan gör dem extra goda.
4. Gör en pesto. Mixa med solrosfrön, en ostskalk och lite god olivolja, mums!

Recept i matkasse
Enkelt och smidigt
Handla matkasse

Mat som gör gott
Mat som gör gott
Ät gott på ett enklare sätt

Handla online
Handla hemma, hämta i butik
Handla på citygross.se

veckans erbjudanden
Veckans erbjudanden
Kolla in alla erbjudanden

Varnings ikonAnslutningsproblem