Zero waste meny

Varsågod, en trerättersmeny som tar tillvara på allt det som annars gått i komposten.

Förrätt
Rårakor med picklade rotsaker & dillkräm

4 PORTIONER, CA 3 TIMMAR

Ingredienser

PICKLADE ROTSAKER

  • 2 st steklökar
  • 2 dl vatten
  • 1 dl ättikssprit
  • 1 dl socker
  • 1 st stjärnanis
  • 0,5 tsk salt
  • 1 stängel blekselleri
  • 1/3 röd chili
  • 1 st morot
  • 30 g kålrot
  • 1 st jordärtskocka
  • 20 g persilja, vipporna
DILLKRÄM
  • 100 g färskost
  • 20 g dillvippor
  • salt och peppar
RÅRAKA
  • 500 g potatis
  • 0,5 st gul lök
  • 0,25 solovitlök
  • salt och vitpeppar
  • olja
GARNERING
  • 50 g rostade hasselnötter

Gör så här

  1. Spara alla skal och persiljekvistar till buljongen. Spara dillkvistarna till gremolatan.
  2. Skala och kvarta steklöken. Koka upp vatten, ättika, socker, stjärnanis och salt. Lägg löken i den varma lagen. Låt kallna. Skiva blekselleri tunt. Skiva chilin. Skala och skiva morot, kålrot och jordärtskocka med en mandolin. Lägg dem i lagen med persilja och låt marinera i minst 2 timmar.
  3. Rör samman färskost med hackad dill. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skala och riv potatisen, lök och vitlök, vrid ur vätskan. Salta och peppra. Hetta upp olja i en stekpanna. Forma små rårakor, tryck ut med stekspaden och stek ca 3 min på var sida.
  5. Rosta alla hasselnötterna, spara till de andra rätterna.
  6. Garnera med hackade hasselnötter.

Huvudrätt
Risotto med hasselnötsgremolata

4 PORTIONER, CA 3 TIMMAR

Ingredienser

BULJONG

  • 0,5 purjolök
  • 3 stänglar blekselleri
  • 1/3 röd chili
  • 0,5 gul lök
  • 0,25 solovitlök
  • 30 g persilja
  • skal från: morot, lök, potatis, kålrot och jordärtskocka
  • 3 pepparkorn
  • 2 lagerblad
RISOTTO
  • 0,5 st purjolök
  • 1 stängel blekselleri
  • 0,25 st solovitlök
  • olja till stekning
  • 4 port arborioris
  • 1 dl vitt matlagningsvin
  • 1 liter fond
GREMOLATA
  • 100 g rostade hasselnötter
  • 0,25 st finhackad solovitlök
  • 1 citron, skalet
  • 30 g dill
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 citron, saften
  • 70 g sallad

Gör så här

  1. Lägg allt i en gryta, häll på vatten så det täcker och cirka 1 msk flingsalt. Lägg i pepparkorn, lagerblad. Låt det sjuda länge utan lock, cirka 2 timmar. Sila ner i en ren kastrull och låt buljongen koka ihop till hälften utan lock. Om du vill kan du smaka av den med lite mer salt. Det gör inget om det är för salt då är det bara att späda med lite mer vatten när buljongen ska användas.
  2. Hetta upp olja i en gryta och stek hackad purjolök, selleri och vitlök utan att det tar färg. Häll i arborioris och låt det steka med i ca 1 min. Häll på vitt matlagningsvin och låt det koka in i ett par minuter. Rör undertiden. Börja hälla på buljongen, använd en soppslev och ta någon skopa i taget. När det kokat in rör i mer buljong. Rör om då och då.
  3. Finhacka rostade hasselnötter. Blanda med finhackad vitlök, finrivet skal av citron, hackad dill, flingsalt och olivolja.
  4. Pressa citron över salladen.
  5. Servera med hasselnötsgremolata och sallad.

Dessert
Chokladfluff

4 PORTIONER, CA 30-40 MINUTER

Ingredienser

  • 150 g mörka chokladknappar
  • 100 g färskost
  • 2 st avokado
  • 1/3 röd chili
  • 50 g rostade hasselnötter

Gör så här

  1. Smält chokladen över vattenbad, vispa samman med färskosten. Mosa i avokado och mycket fint hackad chili. Hacka hasselnötterna och rör i hälften av dem i smeten. Spritsa upp i glas.
  2. Toppa med resten av de hackade hasselnötterna.

Zero waste-skolan
Använd hela grönsaken, enklare och billigare

TILL TIPSEN

Recept i matkasse
Enkelt och smidigt
Handla matkasse

Handla online
Handla hemma, hämta i butik
Handla på citygross.se

veckans erbjudanden
Veckans erbjudanden
Kolla in alla erbjudanden

Varnings ikonAnslutningsproblem