Bli mästare på grytor!

Nu är det hög tid att röra om i grytan! Här finns allt du behöver veta: recept på de godaste grytorna – både med och utan kött, tillagningstips och recept på fonder. Det är smart, billigt, enkelt och gott med grytor! Vill du ha kött i din gryta och samtidigt hålla nere kostnaderna för mat? I grytor behövs inte fina styckdetaljer som filéer utan här är det framdelskött som högrev och bog som gäller! Du väljer också själv hur avancerad gryta du vill ha. Så hitta din favoritgryta till festen, matlådan och storkoket här!

Vilket kött ska jag välja?

När du ska välja ett bra grytkött rikta då blicken mot högrev, bringa och bog. Dessa styckdetaljer ger dig mört kött i grytan. Ett annat tips är att välja ett välmarmorerat kött med synligt insprängt fett. Det ger dig en ännu mer smakrik och saftig gryta.

Checklista för att få en bra gryta:

  • Bryn köttet
  • Låt puttra lagom
  • Välj rätt kött

Bra grytkött:

  • Högrev
  • Nötstek av fransyska
  • Picnicbog

Gryttips

Tycker du grytan har för tjock konsistens? Späd med lite vatten och på med lock. Är den för blaskig? Lyft av locket så vätskan ångas bort.

Recept på grytor

Gör egen fond och buljong!

Vill du få grytan eller soppan att smaka extra gott så gör egen buljong eller fond! I svenska kök brukar vi använda buljongtärning eller fond på flaska och om sanningen ska fram så är det godare med egengjord fond eller buljong. För att reda ut begreppen så är buljong i tärningsform egentligen samma sak som koncentrerad fond. Det som skiljer är mängden vätska som ska i. I franska kök betyder det andra saker, men det lämnar vi åt sidan nu. Här får du tips på hur du gör fond och buljong på fisk, kött och grönsaker.

Gör egen fiskfond

Har du haft räkfrossa, kräftskiva eller ätit hummer? Släng inte skalen utan koka en fond som du sedan kan frysa in och använda till en mustig fisksoppa eller gryta. Recept på skaldjursfond på hummer och räkor hittar du här.

Gör egen grönsaksbuljong

Lägg skal och småbitar av grönsaker i frysen. Vips så har du sparat ihop till ett eget buljongkok. Lägg allt i en gryta, häll på vatten så det täcker och ca 1 msk flingsalt. Lägg i ett par pepparkorn, lite chiliflakes och några lagerblad. Låt det sjuda länge utan lock, ca 2 timmar. Sila ner i en ren kastrull och låt buljongen koka ihop till hälften utan lock. Om du vill kan du smaka av den med lite mer salt. Det gör inget om det är för salt då är det bara att späda med lite mer vatten när buljongen ska användas.

Tips för en lyckad buljong/fond:

  • Låt buljongen sjuda! Då kokas ingredienserna inte sönder.
  • Skumma av ofta för att få en renare buljong.
  • Se till att ingredienserna alltid är täckta med vatten.
  • Frys in i istärningspåsar, isformar eller i lagom stora burkar så att du enkelt kan ta fram och använda din buljong.

10 mustiga höstgrytor

Hösten bjuder verkligen in till härliga och mustiga höstgrytor. Välj bland 10 olika grytor som smakar hösten till.

 

Läs mer

Grytor och tillbehör

Var ska sleven vara om inte i grytan? En ordentlig slev är din vän i grytan. Gjutjärnsgrytor är också att föredra. De har tjockare botten och det ger stabilitet samt lite extra järn på köpet. I butik hittar du Dukas sortiment till den bästa grytlagningen.

Varnings ikonAnslutningsproblem