PIROGRESAN

Pirogen kanske främst förknippas med Ryssland där den är nationalrätt, men återfinns faktiskt i många länder över hela jorden. Det svenska ordet pirog kommer från just ryskans pirozjok vilket ungefär betyder liten paj. Det är alltså med dessa små bakverk av pajdeg och fyllning vi denna gång tar oss jorden runt.

Briouat

Vår första pirog att smaka på är den marockanska briouaten. Den kan göras som en efterrätt fylld med exempelvis mandlar och honung, men oftast tillagas den som en varmrätt fylld med kött, citron och örter.

TILL RECEPTET

Samosas

Samosas är ett friterat degknyte vanligt i det indiska köket. Oftast fylls den med kryddat kött eller med potatis, linser, lök och ärter. Den vegetariska samosan tillagas oftast i norra Indien samtidigt som den köttfyllda är populär i västra Indien.

TILL RECEPTET

Empanadas

Empanadas är en pirog främst förknippad med Chile, men dess historia och ursprung är lång och krokig. Rätten har sitt ursprung i det arabiska köket och kom till Spanien redan på 700-talet. Rätten tog sig sedan till Sydamerika med kolonisatörer där empanadan fortfarande är mycket populär.

TILL RECEPTET

Äpplepirog

Empanadas är en pirog främst förknippad med Chile, men dess historia och ursprung är lång och krokig. Rätten har sitt ursprung i det arabiska köket och kom till Spanien redan på 700-talet. Rätten tog sig sedan till Sydamerika med kolonisatörer där empanadan fortfarande är mycket populär.

TILL RECEPTET

Recept från pirogresan

Varnings ikonAnslutningsproblem