Julbord

Längtar du också efter ett fyllt julbord med alla klassiska rätter som sill, julskinka, Janssons frestelse, köttbullar och julmust, ost, vörtbröd, revben, julkorv, rödbetssallad och mormors prinskorvar? Även om du inte vill ha ett traditionellt julbord så finns det ju så många alternativ idag. Vi delar med oss av vår topplista och de flesta går ju att byta ut mot vegetariska eller veganska varianter.

Ha en riktigt god jul!

Klassiker till julbordet

Block_1_julskinka_450x300.jpg

Julskinka

Ett julbord ska prydas av något stort som ska uppmärksammas och skäras rituellt. Antingen föredrar du rökt, kokt, vegetarisk, kalkon eller varför inte en hel kyckling? Griljerar gör du enkelt, klicka på knappen.

Se recept

Block_1_jansson_450x300.jpg

Janssons frestelse

Din mamma, far- och morfar, mormor eller svärmor har rätt – en god Jansson gör hela julbordet komplett. Absolut kan du göra en klassisk med anjovis. Det finns även vegetarisk och för dig som nu inte kan eller vill äta fisk så kan du göra med julskinka istället.

Se recept

Block_2_sill_450x300.jpg

Sill

Kanske är du en sillfantast eller så är sill det du undviker allra mest på julbordet. Vi har i alla fall hur många recept som helst och när du ska bjuda – presentera åtminstone två sorter. En vanligt inlagd och en krämigare. Det går alltid hem, och du! Vi har recept på vegansk sill också.

Se recept

Block_2_lax_450x300.jpg

Lax

Lax har en given plats på julbordet – varmrökt, gravad eller kallrökt. En riktig julbordsguru dukar fram alla tre och gör egen hovmästarsås samt romsås. Var heller inte rädd för att grava själv. Det är enkelt, klicka på knappen så får du se.

Se recept

Block_3_kottbullar_450x300.jpg

Köttbullar

En av julbordets mest lysande stjärnor är självklart köttbullen och kanske kivas det lite i just din familj om vem som gör de bästa. Oavsett vad så går köttbullar att varieras i oändlighet – krydda som du vill, gör på kalkoneller kycklingfärs, gör vegetariska och bara njut med rödbetssallad till.

Se recept

Block_3_kal_450x300.jpg

Kål

Rödkål, vitkål, grönkål, spetskål… på julbordet ska åtminstone en kål vara representerad. I Halland stoltseras det med långkål. I Skåne får det gärna bjudas på brunkål och på andra platser ska en kålsoppa på vitkål inmundigas. Här är våra bästa recept.

Se recept

Handla till jul

Topp 3 efterrätter till julbordet

Block_4_peparkakscheesecake_845x300.jpg

Pepparkakscheesecake

Låt en vacker pepparkakscheesecake imponera på gästerna kring julbordet. En av fördelarna med cheesecake är du kan förbereda långt innan. För att få den extra julig fylls denna med smaken av pepparkaka – så flott!

Se recept

Block_5_risgrynsgrot_450x300.jpg

Risgrynsgröt

Vad du än har för traditioner så är det svårt att undvika risgrynsgröt. Kanske äter du det reda ntill frukost eller till lunch. En del väljer att servera det som en efterrätt med en mandel i. Här är vårt bästa recept.

Se recept

Block_11.jpg

Ett kakfat med julgodis

Knäck, fudge, mintkyssar, härlig kola – ja, det är bara du som sätter stopp för hur mycket godis du hinner göra. En sak är i alla fall säker, till kaffet passar det mesta. Speciellt när det smakar choklad. Testa det här receptet, till exempel.

Se recept

Varnings ikonAnslutningsproblem