Allt om olika kålsorter

Allt om olika kålsorter

Kål! Denna tåliga växt som odlats sedan vikingatiden i Sverige utgör också basen i många av våra mest klassiska rätter. Vad vore husmanskost utan vitkål, till exempel? Här djupdyker vi i olika kålsorter och några överraskningar väntar. Lär dig också hur du tillagar olika sorter och så delar vi med oss av våra bästa recept på kål. Från till hur du kokar kål till hur du lagar kål i ugn.

Blomkål

Möt en väldigt speciell kål: blomkål. Ingen vet riktigt säkert hur varför den ser ut som den gör mer än att det var en mutation en gång långt tillbaka i tiden. Blomkålen känns igen på det stora vita blomformade huvudet och de gröna bladen undertill. Idag kan den även odlas som lila, gul eller grön. I blomkål finns massor av kostfibrer och C-vitamin. Ät blomkål rå, kokt, i gratäng, soppa eller som ersättning för ris.

Vad kan jag göra med blomkål?

Det finns en hel del gott som du kan göra med blomkål. Vill du koka och äta som den är så behöver du först skära kålen i små buketter som du sedan kokar i saltat vatten i fem minuter under lock. Annars kan du göra en festlig blomkålsgratäng, rosta i ugn med vitlöksklyftor eller så kan du göra blomkålsris istället för vanligt ris.

Broccoli

Är broccoli kål, kanske du undrar nu. Jajamensan! På svenska heter egentligen broccoli sparriskål och känns igen på den träiga stammen med gröna blombuketter. Namnet broccoli kommer från latin (branchium) och har odlats i Sverige sedan vikingatiden. De gamla grekerna och romarna började odla för 2000 år sedan, sägs det. Broccoli är rikt på antioxidanter och C-vitamin och är en enkel grönsak som du kan äta rå, ångkoka eller ugnsbaka.

Vad kan jag göra med broccoli?

Sparriskål, eller broccoli som vi vanligtvis säger, kan användas till mycket. Ångkoka, ha i pastasåser eller koka och ät som tillbehör till valfri måltid.

Hur kokar man broccoli på bästa sätt?

Koka upp några deciliter vatten i en kastrull och tillsätt salt. Rensa, skölj och skär broccolin i buketter. Tillsätt broccolibuketterna och koka under lock i 2 minuter. Häll av broccolin i durkslag och servera direkt.

Spetskål

Vad är skillnaden mellan vitkål och spetskål? Tja, det är en fråga som är svårlöst. Båda kålsorterna är släkt och det är inte mycket som skiljer förutom till formen. Spetskålen är vad den heter – en spetsig kål med långa blad som gör det enklare för dig att rulla med. Förträffligt god att göra pizzasallad på och den kan upplevas som något grönare i färgen än släktingen vitkål. Som många andra kålsorter är spetskål rik på vitamin A, C, kalcium och järn.

Vad kan jag göra med spetskål?

Spetskål i ugn är mångas favorit. Annars kan du äta den rå eller ångkoka den. Finstrimlad spetskål blir hur bra som helst i wokrätter eller gör en pizzasallad. Liksom vitkål så kan du grilla spetskål. Dela den i två halvor, pensla på olivolja och några droppar citron. Packa in i folie och lägg på grillen.

Fänkål

Ok, fänkål kanske inte riktigt kan klassas som kål men vi tänker ändå att det kan vara på sin plats att reda ut vad du kan göra med denna lakritsdoftande växt. Det bästa med fänkål är att du kan äta allt! Den må se ut som en hand och själva roten kan du strimla till sallader, fiskrätter eller pickla. Stjälkarna kan du hacka ner i en fisksoppa eller göra buljong av och de dillliknande spröten kan just användas på samma sätt som dill. Vill du imponera på engelska vänner så kan du hänga en knippe fänkål över ytterdörren. Enligt engelsk folktro höll det onda makter borta (för väldigt länge sedan).

Vad kan jag göra med fänkål?

Är du orolig för att din maträtt kommer smaka för mycket lakrits om du använder italienarnas favorit? Lugn i stormen, när du tillsätter fänkål i en fiskrätt, gryta eller soppa som försvinner lakritsmaken under tillagning. Men varför vilja ta bort den? Pickla och lägg på en laxmacka, gör en gratäng med potatis, byt ut gurkan mot fänkål i tzatziki eller gör en god sallad. Glöm heller inte bort fänkålsfröna som sätter en ljuvlig smak på din mat!

Savojkål

Låt oss presentera en av de mest tåliga kålsorterna: Savojkål. Namnet kanske låter något exotiskt och härstammar från regionen Savoy i franska alperna, sägs det. Denna kål kan odlas året runt och passar utmärkt i sallader, som dolmar eller som smörstekt. Savojkålen känns igen på sina krusiga blad och rosenformade huvud. I kylskåp håller kålen cirka 6 veckor. Savojkål är rikt på vitamin A, C och K samt magnesium, järn och kalcium.

Vad kan jag göra med savojkål?

Kimchi! Sauerkraut! Ja, det är två goda sallader du kan göra på savojkål. Det går också alldeles utmärkt att byta ut vitkål mot savojkål när du gör kåldolmar. Du kan också steka savojkål i smör, gratinera eller göra gräddstuvad savojkål.

Grönkål

Denna kål har seglat upp som mångas nya favoritkål. I var och varannan sallad eller smoothie finns denna hälsosamma kål med. Det är inte så konstigt. Grönkål är fylld av järn, C-vitamin, A-vitamin och lutein. Grönkål är tålig och klarar sig utmärkt i snö så därför är det inga problem att frysa in grönkålen som den är och dessutom finns den att få tag i året om. Självklart är grönkålen många hallänningars favorit – det hade ju inte varit någon långkål på julbordet utan denna grönkrusiga kål!

Vad kan jag göra med grönkål?

Med sin härligt gröna färg och goda smak passar grönkål riktigt bra i sallader, smoothies eller att bara steka den som tillbehör. Så om du brukar lägga julskinkan på en bädd av grönkål så kan du passa på att göra grönkålschips i mellandagarna. Byt ut spenaten mot grönkål i din vegetariska gratäng är också något du kan göra, liksom grönkålssoppa, pizza och paj. Testa att göra grönkålspesto eller varför inte stuvad grönkål?

Vitkål

Kålens kål – vitkål. Den kål som är mest förekommande i svensk matkultur och det finns ju så mycket mer att göra med den än kåldolmar och kålpudding. Billig och hållbar kan vitkålen bli din bästa vän i köket. Gör sallader, inte bara pizzasallad utan även andra variationer. Stek i smör och ät direkt eller använd i wokade rätter. Färsk vitkål är grönare och något krusigare i utseendet än vinterkål. Dessutom är vitkål fylld av antioxidanter och viktiga vitaminer, med andra ord en riktig supergrönsak. Vitkål håller länge och kan förvaras cirka 15 – 20 dagar i kylskåp. Den håller längre om du tar bort de yttersta bladen. Lägg kålhuvudet i en skål med vatten för längre hållbarhet.

Vad kan jag göra med vitkål?

Vitkålens användningsområden är många. Kåldolmar, kålpudding och kålsoppa för klassisk husmanskost. Gör egen coleslaw till den grillade korven eller hamburgaren. Strimla till en god sallad. Stek med smör eller woka. Det går också bra att stuva och ugnsbaka vitkål. Ett himla gott tips är att grilla vitkål. Gör ett paket med aluminiumfolie och låt vitlök och smör följa med vitkålen. Grilla på indirekt värme i cirka 20 minuter tills kålen blivit mjuk. Servera med citron. Voilà!

Svartkål

Vad händer om du korsar grönkål och savojkål? Jo, du får svartkål. Man skulle också kunna hävda att bladen ser ut som palmblad och just därför kallas den ibland för palmkål. Smaken påminner om savojkål och i det toskanska köket är det väldigt vanligt att använda svartkål. Som andra kålsorter är den sprängfylld med vitaminer och näringsämnen som lutein (viktigt för ögonen), B-, K-, A- och C-vitamin samt att den innehåller magnesium, järn och kalcium.

Vad kan jag göra med svartkål?

Sedan 1700-talet har framförallt italienarna använt svartkål i maträtter. Du hittar flera recept från det italienska köket och bland annat är svartkål god i soppor och smoothies. Till wokade maträtter fungerar svartkål finfint liksom i sallader. Du kan också göra svartkålschips – blanda med olivolja och sedan rostar du i ugnen.

Rödkål

Väldigt många av oss förknippar rödkål med jul. Men visste du att det finns så mycket mer du kan göra med rödkål? Strimla och ha i tacos, gör sallader och färga ägg. När du läser ett recept med vitkål så kan du byta ut det mot rödkål. Det går lika fint! Dessutom är rödkål bra för hälsan. Den innehåller kostfibrer och antioxidanter som ger bättre mättnadskänsla.

Vad kan jag göra med rödkål?

Allt som går att göra med vitkål kan du göra med rödkål. Gör en färgglad kålpudding, pickla rödkål till burgaren, coleslaw och olika sallader. Till jul brukar en del av rödkål på julbordet. Strimlad rödkål steks då på låg värme tillsammans med ett äpple. Sedan tillsätts sirap, äppelcidervinäger, vatten, kryddnejlika och lagerblad. Alltsammans ska sjudas under lock cirka 45 minuter, rör om då och då och sedan i med salt och peppar.

Våra bästa kålrecept

Kål är som en vän som du kan lita på i alla lägen. Det finns alltid något du kan göra med kål oavsett sort och säsong. Här finns några av våra bästa recept på vad du kan göra med kål.

Handla hem kål

Varnings ikonAnslutningsproblem