Koka ägg – tips, koktider & recept

Koka ägg som en kung!

Frågan ”hur vill du ha dina ägg?” kan leda till många diskussioner. En del föredrar löskokta, andra tycker de som ska vara hårdkokta och så finns de som vill ha äggen mer lagom, det vill säga mjukkokta. Här kan du ta del av koktider, recept och tips på hur du lyckas med äggkokningen. En kortfattad checklista:

  • Ägg ska inte stormkoka utan sjuda.
  • Använd kalla ägg direkt från kylen.
  • Ta tid.
  • Kyl direkt, eller salta vattnet, för enklare skalning.
  • Kokta ägg håller cirka 5 till 7 dagar i kylen. Förvara gärna äggen i en burk med lock eller plastpåse.

Hitta din koktid med vår smarta äggklocka

Tid koka ägg, äggklocka - City Gross

Välj äggskola

För att göra det så enkelt så möjligt kan du utgå från två ”äggskolor”. Välj den du gillar bäst och sätt på timern för att få ditt perfekta ägg.

Äggskola 1:

  • Koka upp vatten.
  • Lägg äggen i vattnet så försiktigt du kan. Använd gärna en sked. Vattnet ska täcka äggen.
  • Sänk värmen och sjud äggen efter äggklockan. Vid 6–7 minuter får du löskokta ägg och ungefär 11 minuter för hårdkokt.
  • Spola sedan äggen i kallt vatten någon minut.

Äggskola 2:

  • Lägg äggen i en kastrull och häll upp vatten. Vattnet ska precis täcka äggen. Koka upp utan lock.
  • Vill du ha löskokt ägg låter du äggen sjuda cirka 2 minuter, cirka 5 minuter för mjukkokt och cirka 8 minuter för hårdkokt.
  • Spola äggen i kallt vatten någon minut.

Recept med ägg

Varför äter vi ägg till påsk?

Just till påsk står äggen verkligen i centrum och visste du att det säljs cirka 3000 ton ägg, cirka 50 miljoner ägg? Varför äter vi ägg till påsk? Jo, enligt kristendomen symboliserar ägg liv och Jesu uppståndelse under påskdagen. För länge sedan när vi fastade i 40 dagar fram till påsk var det förbjudet att äta ägg. När väl vårsolen började kika fram var det även ett tecken för hönsen att börja värpa igen. Hönsens många ägg ledde till att det fanns väldigt gott om ägg och därför blev det så att vi frossar i ägg till påsk.

Färga ägg

Vem visste att några bitar rödkål kan färga ägg i en vacker blå nyans? Låt skalrester från lök och rödbetor förvandla äggen i olika färger.

 

Läs mer

Varnings ikonAnslutningsproblem