Matlåda – recept & smarta tips

Matlåda

Hej! Här ska du få all matnyttig information som du behöver om matlådor. Till exempel, hur länge håller en matlåda i kylen? Eller i frysen? Går det att frysa in allt? Vad ska jag laga för mat? För det är ju enkelt, smidigt och billigt med matlådor. Recept, tips och inspiration följer här nedan.

banner_block_1_malada_845x360.jpg

Hur länge håller en matlåda i kylen och frysen?

 • En tillagad matlåda håller cirka fyra dagar i kylen.
 • Hann du inte äta din goda gryta? Frys in! För bästa smak förtär du den innan tre till sex månader. Din goda matlåda tappar sedan i smak, men är fullt ätbar ett tag till.

Bra att veta om matlådor

 • Tråkig information men viktig när du väljer matlåda: en riktigt bra matlåda ska ha en gaffel- och glassymbol. Då är den säkrad enligt EU:s kriterier för mathantering.
 • Tänk på vad du sparar i tid och inte minst i pengar genom att ta med en matlåda varje dag. (En genomsnittlig lunch ute kostar 95 kronor med en matlåda kan du äta allt från 10 kronor per portion till ja, vad du vill. Men en matlåda som kostar 95 kronor per portion är väldigt sällsynt)

Vilka råvaror kan man frysa in?

Nästan vad som helst går att frysa och det är ett smart sätt att både äta mer hållbart och minska matsvinnet. Matlådor, glas som plast, fungerar utmärkt att frysa in. Så, när du har gjort ett storkok är det lika bra att fylla frysen så har du alltid mat färdig.

Frukter som banan, äpple och päron håller minst ett år som frysta. När du ser att frukten börjar bli dålig, hacka i mindre bitar, frys in och gör smoothies eller en god kaka när andan faller på.

Grönsaker och rotsaker som grönkål, potatis, sötpotatis, avokado, zucchini och svamp går också utmärkt. Tänk på att hacka färsk svamp och koka den först innan du fryser den. Grönsaker håller också ungefär ett år som fryst.

Ett annat bra tips är att frysa in ost. Köp en stor bit av parmesan eller västerbottenost och frys in. Då har du alltid något gott att riva över gratängen, pizzan, pajen eller pastan. För bästa smak ska du låta osten tina långsamt och hårda ostar klarar sig cirka sex månader i frysen.

Mejeriprodukter (förutom yoghurt, gräddfil, crème fraiche och gräddfil) går också att frysa in och håller i regel cirka tre månader i frysen.

Kött håller sig bra i fryst tillstånd. De flesta styckdetaljer håller sig ett år som fryst. Det viktigaste är att du packar i mindre förpackningar så att inte för många iskristaller bildas. Här nedan följer en liten kom ihåg-lista över kött.

Hur länge kan kött förvaras i frysen?

 • Griskött: feta delar: 3 månader, magra delar: 6 månader
 • Nötkött: 8-12 månader
  Tänk på: Köttfärs är en känslig råvara eftersom den utsätts snabbt för bakterier. Hur nötfärs förpackas kan förlänga hållbarheten. Om du inte ska äta färsen direkt så frys in! Gör platta paket när du fryser in rå eller tillagad köttfärs för att förhindra bildningen av stora iskristaller.
 • Biffstek: 6-12 månader
 • Färs av fläsk, kyckling eller nöt: 3-4 månader
 • Hamburgare, rå: 3-4 månader
 • Lammkött: 6-12 månader beroende på fetthalt
 • Charkuterier som skinka och salami: 1-2 månader
 • Hel kyckling eller kalkon: 12 månader
 • Kyckling- och kalkondelar: 9 månader
 • Färsk fisk kan vara känsligt att frysa in och kan tappa smak men en fingervisning är att feta fiskar som lax håller cirka tre månader och magra fiskar som spätta, sill och torsk håller cirka sex månader.

Recept som passar extra bra för matlådan

recept_1_malada_845x300.jpgKryddig gulaschsoppa med nötfärsgul_pil.jpg

Varnings ikonAnslutningsproblem