
Dillig gryta med rostad potatis
Ingredienser
- 800 g potatis
- 2 msk olivolja
- 1 tsk flingsalt
- 250 g morötter
- 0.5 st gul lök
- 0.5 st purjolök
- 500 g nötbog i bit
- 30 g färsk dill
- 1 msk smör
- 2 st lagerblad
- 2 krm vitpeppar
- 3 dl vatten
- 1 dl matlagningsgrädde
- 1 tsk vitvinsvinäger
- salt
- svartpeppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Tvätta och dela potatisen. Lägg den i en ugnsfast form och ringla över olivolja, salta. Laga i ugn ca 30 min.
- Skala och slanta morötterna, skala och strimla löken. Skär purjolöken i bitar. Tärna bogen i ca 2x2 cm. Skär av dillstjälkarna, spara dillkvistarna till såsen.
- Fräs morötter, lök, purjolök, kött och dillkvistar i smör med lagerblad och vitpeppar i omgångar. Lägg över i en gryta.
- Häll på vatten och grädde. Låt sjuda under lock i ca 20 min. Hacka dill och vänd ner i såsen.
- Smaka av med vinäger, salt och peppar. Det ska smaka lite söt/syrligt.
- Servera.
Har du tid så låt din gryta sjuda länge på spisen så hinner alla smaker mogna mer på vägen. Glöm inte att skumma av köttet.