Timjanstekt oxfilé med mandelpotatisgratäng, krämig balsamicosås & örtiga grönsaker
recipe
City Gross
90 min

Timjanstekt oxfilé med mandelpotatisgratäng, krämig balsamicosås & örtiga grönsaker

Välj antal portioner:

4 portioner

Ingredienser

Mandelpotatisgratäng

  • 1 kg mandelpotatis
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 påse riven ost
  • 1 kg oxfilé
  • 1.5 tsk salt
  • 3 krm grovmalen svartpeppar
  • smör till stekning
  • några kvistar färsk timjan

Örtiga Grönsaker

  • 150 g sugersnaps
  • 1 st knippe sparris
  • 1 st rödlök
  • smör till stekning
  • 3 krm flingsalt
  • 0.5 kruka färsk timjan
  • 0.5 kruka färsk basilika

Balsamicosås

  • 1 st schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 1 tsk farinsocker
  • 1 dl rött matvin
  • 2 dl grädde
  • 3 tsk balsamicovinäger
  • 1 msk kalvfond
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • maizena
  • 1 påse rucola

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Börja med potatisgratängen. Skala och skiva potatisen. Skala vitlöken. Koka upp grädde, mjölk, pressad vitlök, salt och peppar i en stor kastrull. Tillsätt den skivade mandelpotatisen. Koka upp alltsammans under ständig omröring. Låt det koka tills potatisen sjunkit ihop, ca 5 min.
  3. Blanda i den rivna osten och häll över allt i en ugnsfast form. Laga i ugn ca 30-35 min.
  4. Laga köttet. Sänk temperaturen i ugnen till 125 grader. Krydda köttet med salt och peppar. Smält smör i en stekpanna och stek köttet runtom tills det har fått fin färg. När du vänder köttet och det fått färg på båda sidor lägg då in timjankvistar. Luta stekpannan lätt och ös hela tiden köttet med smör och timjan medan du steker.
  5. Lägg köttet i en ugnsfast form. Stick i en köttermometer och laga köttet tills det har en innertemperatur på 54 grader för blodigt, 60 grader för medium och 70 för välstekt. Låt köttet vila i 20 min när du tagit ut det ur ugnen. Värm potatisgratängen.
  6. Grönsakerna: Förväll sugersnaps och sparris snabbt i kokande vatten. Ta upp och spola i kallt vatten. Låt ligga tills det är dags att förbereda servering.
  7. Gör såsen. Skala och finhacka löken. Smält smör i en gryta och stek löken så att den blir glansig och nästan som genomskinlig på medelvärme. Den ska inte få färg. Rör i farinsocker och rött matvin. Låt allt ånga av. Rör i grädde, balsamicovinäger och fond/buljong. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen sjuda på svag värme i ca 5 min och red ev med maizena. Vill du ha en mustigare sås ta den större mängden balsamico, prova dig fram.
  8. Förbered servering: Skala och klyfta den röda löken. Innan servering ska du hetta upp en stekpanna och steka löken i smör tills den fått fin färg. Stek sparris och sugersnaps snabbt tillsammans med löken. Smaka av med salt och rör i basilika och timjan.
  9. Skär köttet i fina skivor rakt över muskeltrådarna.
  10. Servera.

Varnings ikonAnslutningsproblem