Minskat matsvinn

Att minska matsvinnet i hela livsmedelskedjan är en viktig fråga för hela samhället, från produktion till konsumtion. Enligt FN:s utvecklingsprogram (UNDP) slängs så mycket som en tredjedel av all mat som produceras i världen. Så kan vi inte ha det. På City Gross arbetar vi aktivt, och i alla led, för att minska mängden mat som går till spillo.

Nu utmanar vi oss själva att öka takten med ett nytt svinnmål. Det innebär att matsvinnet från vår egen verksamhet ska minska från 1,8 procent (verksamhetsåret 2016/2017) till 1 procent (verksamhetsåret 2022/2023). Här nedan kan du läsa mer om några av de initiativ som bidragit till ett minskat matsvinn.

Svinnlådor i butik
Runt hälften av allt matsvinn är frukt och grönsaker, ofta varor med skönhetsfel som fortfarande är fullt ätbara. För att undvika att dessa varor slängs erbjuder samtliga butiker en färdigpackad fyndlåda där kunderna hittar frukt och grönsaker. Idén kom från en av våra medarbetare på City Gross i Ytterby och fyndlådan finns sedan våren 2019 i samtliga City Gross-butiker. Genom Fyndlådan, minskar vi svinnet av frukt och grönt med 10 ton i månaden!

Nya förpackningar förlänger hållbarheten
Genom att införa skinpack, en ny metod för att packa kött, har vi minskat köttsvinnet med 48 procent under 2018/19 – vilket motsvarar cirka 400 ton kött på ett år. Detta sätt att vacuumförpacka kött ger många fördelar, bland annat längre hållbarhet, mörare nötkött och mindre svinn i såväl butik som i hemmen. Dessutom ökar friheten för dig som kund att välja när du vill tillaga inhandlat kött.

Införandet av skinpack har varit en stor investering med nya förpackningsmaskiner och redskap, men med uppenbara besparingar – ett betydligt lägre svinn. Därför ser vi nu över hur vi kan förlänga hållbarheten även på fisk.

Whywaste
Sedan 2018 använder alla City Gross butiker Whywastes system för datumhantering. Tack vare det digitala verktyget har våra medarbetare ännu bättre kontroll över bäst-före-datum på varor och kan i god tid vidta åtgärder för att produkten inte ska gå till spillo. Whywaste används idag på mejeriprodukter, ost, och chark, men planer på en utökning finns. En vara som närmar sig sitt hållbarhetsdatum kan till exempel prissänkas, tillagas i butikens kök eller skänkas till välgörande ändamål.

Varnings ikonAnslutningsproblem