Smart plastanvändning

Det är inte bara produkterna vi erbjuder som ska vara bra, även på förpackningarna ställs högra krav och de ska vara bra ur såväl livsmedelssynpunkt som för miljön.

Plast är ett av dagligvaruhandelns mest förekommande förpackningsmaterial och liksom flertalet andra aktörer i branschen har vi bestämt oss för att vara fossilfria till år 2030. Det betyder att alla plastförpackningar som inte består av förnybar eller återvunnen råvara då ska vara helt utfasade.

För att plast ska bli så miljövänligt och klimatsmart som möjligt är det viktigt att öka användandet av returplast. Vi har gjort en kartläggning av våra egna varumärken och kommer fram till 2022 successivt att byta ut all plast som inte går att återvinna till material som är återvinningsbara. Med över 1300 EMV-artiklar i sortimentet kommer det att göra skillnad.

Den omdiskuterade kassen

Vad som är det bästa alternativet att bära hem sina varor i råder det delade meningar om. Många tror att pappers- och tygkassar är de bästa alternativen men sett till produktionen och användningstid är detta inte fallet. Flergångskassen däremot, den vi i brukar kalla för scanningskassen, är många gånger ett smart val både för plånboken och miljön. Men hur står det egentligen till med den omdiskuterade plastkassen?

De bärkassar i plast vi säljer i våra butiker är till 80 procent tillverkade av återvunnet returplastmaterial. En sådan bärkasse behöver endast användas två gånger för att den ska bli miljö- och klimatneutral. Det kan jämföras med en kasse producerad av biologiskt nedbrytbar plast, exempelvis majs, eller en papperskasse som båda måste användas hela 42 gånger innan de blir neutrala.

Ny skatt ger ökade priser på plastkassar

Från och med 1 maj i år införs en skatt på alla typer av plastkassar. Den positiva aspekten av detta är att förbrukningen av plastkassar förhoppningsvis kommer att minska. Tyvärr görs ingen skillnad mellan olika typer av plastbärkassar. Kassar av återvunnen plast kommer alltså att beskattas på samma sätt som påsar av jungfrulig plast.

Vi uppmuntrar våra kunder att använda flergångspåsar och erbjuder både en större och en mindre modell.

Varnings ikonAnslutningsproblem