En plats med optimala förutsättningar (191002)

Driven av en ovillkorlig kärlek till sitt land grundade Enzo Manicardi sin vin- och balsamicoproduktion bland kullarna i det italienska landskapet Emilia Romagna för mer än 35 år sedan.
Genom sin intuition valde han ett av de mest bördiga områdena i den lilla staden Castelveto: en välmående plats omgiven av skogar och vinstockar, och det är här Favorit Finfina Balsamico blir till.


Familjen Manicardis kärlek till hantverk och felfri tillverkning representerar förmånen av en framställning som helt och hållet fokuserar på kvalitet. Deras framtagning av Favorit Finfinas Balsamico symboliserar den perfekta och nästan magiska balansen mellan den Emilianska traditionen och innovationen.

I början av 80-talet blev Enzo Manicardi förälskad i kullarna i den lilla staden Castelveto i Emilia-Romagnaregionen. Landskapet var generöst, rikt på biologisk mångfald och var ögonen än landade uppstod en ljuv palett av gröna kullar och enastående vyer. Genom dessa idealiska egenskaper, och via naturlig balans började han odla sin mark med kärlek och med hängivenhet. Vingårdarna placerades i en sluttning på en av kullarna åt söder. Där fanns gynnsam lerjord och extraordinära klimatförhållanden med kontinuerlig ventilation och optimala temperaturskillnader i skillnaden av dag och natt.

Tradition och innovation

Genom fusionen av forntida bondevishet och modern insikt ville Enzo att hans produkter skulle förbättra och förvalta en jordbrukstradition som länge präglat regionen. Han började med att producera vin, bland dessa fanns Lambrusco, ett originellt, pärlande vin med en intensiv och livlig karaktär som har en lång tradition i hemregionen Emilia-Romagna och som görs på en av Italiens äldsta druvor. Av samma druvor så började Enzo traditionsenligt även producera och lagra vad som idag anses vara en välkänd serie balsamicovinägrar. En aktion som länge bedrivits som en hyllning av vinodlare i regionen i samband med att barn föds. Manicardis första balsamico sattes på lagring i samband med hans dotter Maria Livias födelse. Och det är idag dottern Maria Livia, som tillsammans med sin man tagit arv, tradition och produktion vidare.

- Jag driver vidare familjeföretaget sedan min far lämnade över ansvaret 1997. För oss på Manicardi ligger tradition hela tiden i fokus, säger Maria Livia.

Manicardi odlar idag på över 25 hektar mark, som så vackert sträcker sig över samma kullar som hennes far en gång brukat. Familjens exklusiva balsamico-produktion har idag gjort sig känd världen över. Favorit Finfina Balsamico produceras av deras egna druvor, som sedan också skördas, lagras, och bearbetas på plats. Druvsaften kokas fortfarande traditionsenligt i gigantiska kärl, under stora vedeldar och reduceras sedan ner, helt utan tillsatser, innan de ömsint och tålmodigt lagras i olika träfat – ibland så länge som i 25 år.

Manicardi-familjens ovillkorliga kärlek till det lokala territoriet och deras engagemang i arbetet är inte det enda som gör deras produkter unika. Filosofin som företaget outtröttligt fortsätter att följa stavas kvalitet, vilket innebär en noggrann process som omsorgsfullt hanteras med noggrann uppmärksamhet i varje enskild fas i tillverkningen av vinägern.

- Hemligheten bakom en bra balsamvinäger är hög kvalitet på råvarorna, omsorgsfullt åldrande i olika träslag, där var och en av dem ger en specifik egenskap till produkten, men också den naturliga ventilationen, samt en oändlig omsorg och tålamod, fortsätter Maria Livia.

Stora skillnader

Äkta balsamvinäger tillverkas endast i området just kring Modena i regionen Emilia-Romagna. Här följer produktionen, som först introducerades av romarna för två tusen år sedan, fortfarande regler av forntida traditioner, genom att koka druvsaften över öppen eld. Druvmusten blir under tiden allt mer koncentrerad och tappades sedan upp i olika trätunnor som tidigare använts för att förvara vin. Dessa trätunnor kan te sig i flera olika träslag, där ek, körsbär, mullbärsträ, körsbärsträ och kastanjeträ hör till de vanligaste. I dessa får sedan druvsaften vila. Långsamt förändras den sedan år efter år till den svarta, viskösa sirapen som regionen och producenter likt Manicardi gjort sig känd för.

Idag hittar konsumenter en mängd olika typer av balsamvinäger i butikshyllor runt om i världen. Mycket det som säljs under beteckningen balsamvinäger är vanlig vinäger som sötats med druvmust, färgats med karamellfärg och med tillsatt förtjockningsmedel. Kunskap kring olika slags vinäger är något som Maria och Manacardi slår ett slag för.

- En av våra största utmaningar är att sprida kunskap och att utbilda allmänheten om skillnaderna på olika typer av vinägrar som går att köpa i butiker.

Livsmedel kan ha en rad olika märkningar som berättar om livsmedels ursprung och tillverkning. I.G.P, står för Indicazione Geografica Prottetta och är italiensk ursprungsbeteckning som säkerställer och påvisar att ett livsmedel eller en lantbruksprodukt härstammar från, och antingen är framställd, har bearbetats eller tillverkats i ett avgränsat geografiskt område. Produktionen av Manicardis balsamvinäger koncentreras till Modenas territorium, vars karaktäristiska egenskaper ges av naturområdet: de typiska vingårdarna, dimman, den starka fuktigheten, och optimala temperaturvariationer.

En mångsidig klassiker

Tillsammans med Maria Livia och Manicardi har vi tagit fram en fantastisk Premium Balsamico I.G.P. Genom flerårig lagring i olika träfat ges en underbar balans mellan sötma, syra och en lagom trögflytande konsistens. Favorit Finfina Balsamico IGP är omsorgsfullt framtagen och är helt naturlig, utan några sulfiter eller andra tillsatser. Den är fantastiskt god till en bit ost, droppad över risotto och charkuterier eller ringlad på vaniljglass och jordgubbar.

Våra senaste nyheter

Varnings ikonAnslutningsproblem