Nytt svin(n)bra initiativ i butikerna (190627)

En tredjedel av all mat som produceras äts aldrig upp. Och runt hälften är frukt och grönsaker. På City Gross minskade vi vårt matsvinn med 16 procent under förra året. Nu tar vi nästa steg för att ner svinnet ytterligare. I en färdigpackad fyndlåda plockar vi ihop frukt och grönsaker som annars skulle gått till spillo på grund av skönhetsfel.

– Vi har testkört lådorna i några av våra butiker och fått väldigt god respons. Det handlar om att tillsammans rädda frukter och grönsaker som annars skulle slängts vid dagens slut, säger Magnus Ohlqvist som är ansvarig för frukt och grönt på City Gross.

Vi blir första kedjan i landet med att införa den här typen av färdigpackade lådor från frukt- och gröntavdelningen i alla våra butiker. Varje morgon samlar medarbetarna ihop grönsaker och frukter som är fullt ätbara, exempelvis äpplen som blivit kantstötta eller något mjukare tomater. Lådorna kostar10 kronor kilot.

– Det här är ett bra sätt att ta tillvara på det som fortfarande går att äta och ge det en ny chans. Många vill gärna kunna bidra till ett minskat matsvinn, samtidigt som man får livsmedel till ett schysst pris. Dessutom har vi tips och recept ute vid lådorna som gör det lätt att se möjligheterna med råvarorna, säger Magnus.

Idé från en av våra medarbetare
Fyndlådan började som en idé hos Emma Kullbratt som arbetar vid butiken i Ytterby. Här har man lyckats minskat sitt svinn av frukt och grönt med 1,5 ton på en och en halv månad. – Emmas lådor har verkligen blivit en succé. Det känns såklart jättekul att vi har så duktiga medarbetare och att vi kan ta tillvara på deras bra förslag. Det gynnar både kunder och miljön, säger Daniel Forss som är chef för City Gross.

Våra senaste nyheter

Varnings ikonAnslutningsproblem