60 miljoner till landets bönder (190719)


Det är inte alltid lätt att driva lantbruk, men att ta över gården efter sina föräldrar har alltid känts rätt menar Henrik Thörn.

En krona extra per kilo gris- eller lammkött. Det är vad vi ger som en särskild bonus till uppfödarna som levererar till våra butiker. Hittills har över 60 miljoner delats ut sedan initiativet började 2011.

Alla som levererar svenskt lamm eller griskött till oss på City Gross får en extra krona per kilo kött i ersättning. Det här är vårt projekt för att försäkra god djurhållning och trygga våra bönders verksamhet. Just därför drar vi kronan från vår egen marginal. Alltså påverkar det inte alls priset för dig som kund.

Ett exempel på hur pengarna kommer till nytta hittar vi i Blekinge. I Liatorp utanför Johannishus driver familjen Thörn lantbruk och de har tagit del av bonusen. – Tack vare ökad efterfrågan och ekonomiskt stöd har vår lammverksamhet kunnat fyrdubblas på ett år, berättar Henrik Thörn som sakteligen tar över gården efter sina föräldrar.

Att många av landets bönder är under pressande förhållanden blev särskilt uppmärksammat i och med fjolårets varma sommar, något som ledde till foderbrist för djuren. Regeringen införde då ett krispaket som nyligen började betalas ut.

Tobias Härle är ansvarig för kött på City Gross och han tycker att alla bidrag är välkomna. – Det är bra, men det går alltid att göra mer. Vi har länge arbetat för att stötta svenska bönder och satsningen är värd varenda krona. Det handlar om att ta ansvar för att skapa en framtidstro bland svenska uppfödare. Att se hur familjen Thörns gård har utvecklats är ett kvitto på att vi gör skillnad, berättar Tobias.

Våra senaste nyheter

Varnings ikonAnslutningsproblem