Utländsk mat populär bland svenskarna (191030)

Genom undersökningsföretaget Sifo har vi frågat 1000 svenskar om deras inställning till utländsk mat. Sex av tio uppger att de vill lära sig laga mat från andra länder! Samtidigt verkar det vara specifikt Italien som kan utmana den svenska husmanskosten – nästan hälften av alla svenskar tycker att Italien har den godaste maten och en majoritet lagar ofta mat från landet själva.

Undersökningen visar att 62 procent av svenskarna är intresserade av att lära sig laga nya rätter från andra länder. Och allra hetast är utländsk mat bland storstadsborna. Boende i storstäderna (66%) är nämligen mer intresserade av att lära sig laga nya främmande rätter, jämfört med boende i övriga Sverige (59%).

– Undersökningen bekräftar något som vi på City Gross sett; konsumenter gillar mat från alla världens hörn ¬men vill inte nödvändigtvis lämna Sverige för att göra en matresa. Det ställer såklart nya krav på landets matkedjor att ha ett brett utbud och erbjuda spännande alternativ till traditionella råvaror och produkter, säger Sara Ekman, en av våra matkreatörer.

Svensk och italiensk mat godast
Deltagarna gavs möjlighet att utse upp till tre länder som de anser har godast mat. På första plats kom Sverige (52%), tätt följt av Italien (48%) och därefter Thailand. Därtill har 23 procent angett att Grekland (23%) har godast mat.

8 av 10 av de tillfrågade tycker att det som utmärker deras favoritmatland är att maten är god (81%), men att maten är fräsch är också viktigt (41%). Det visar sig också vara viktigare för kvinnor än män att maten också är sund. 29 procent av kvinnorna respektive 22 procent av männen svarade nämligen att det som utmärker deras favoritmatland är att maten är hälsosam.

Undersökningen visar även att 61 procent ofta lagar mat från Italien. Många tycker alltså om maten och lagar den gärna själv. Därför har vi själva satsat på ett eget premiummärke, Favorit Finfina, med bland annat produkter från italienska producenter. Se våra produkter från Favorit Finfina här!

*Undersökningen har genomförts av Sifo på uppdrag av City Gross, för att utforska allmänhetens preferenser kopplade till mat från andra länder. Totalt har 1000 intervjuer genomförts 23–30 september 2019. De tillfrågade utgör ett representativ urval av populationen och tillfrågade är allmänheten i åldrarna 18–79 år.

Våra senaste nyheter

Varnings ikonAnslutningsproblem