Ät färsk fisk med gott samvete!

På City Gross gör vi allt för att bidra till ett hållbart fiske runt om i världen. När vi antog vår fisk- och skaldjurspolicy i april 2008 var vi först inom dagligvaruhandeln att ta avstånd från att sälja bland annat jätteräkor och ål. Greenpeace gav oss då toppbetyg för våra insatser. Nu tar vi nästa steg och inleder ett samarbete med Gårdsfisk. Det innebär att våra fiskdiskar kompletteras med hållbart landuppfödd fisk från Skåne.

Vår satsning: Fisk från svenska gårdar

Drygt hälften av all fisk som konsumeras idag är odlad. Men fiskodlingar till havs har stor miljöpåverkan och kan bidra till utfiskning av världshaven. Som första aktör i Sverige har Gårdsfisk i Skättilljunga visat att det går att producera fisk på land. Deras fiskodling är dessutom konstruerad som ett slutet system där 95 procent av vattnet återanvänds, bland annat på åkermark. Genom samarbetet med Gårdsfisk bidrar vi inte bara till ett mer hållbart fiske utan även en levande landsbygd.

Vår policy har vi tagit fram med utgångspunkt från Världsnaturfondens (WWF) listor i Norden med grön-, gul- och rödmarkeringar på olika arter och bestånd. Fisk och skaldjur med röda markeringar säljer vi inte. Vi ser ständigt till att vara uppdaterade om arter och bestånd och är snabbfotade när bestånden ändrar sig. Vi ser en viktig kundnytta i att följa dessa listor så att även kommande generationer ska kunna njuta av fisk och skaldjur.

Vi tar vårt ansvar!

Om alla, från fiskare till konsument, tar sitt ansvar så kan vi tillsammans bidra till att stoppa utarmningen av den marina miljön och minska utsläppen från odlingar. Världsnaturfonden (WWF) stödjer certifieringarna MSC, ASC och KRAV. Dessa märkningar kan du hitta hos oss på leverantörspackad fisk och skaldjur (både djupfryst och kylt) och även på fiskkonserver. I våra manuella fiskdiskar får vi dock inte använda dessa märkningar eftersom våra fiskavdelningar inte är MSC- eller KRAV-certifierade. Vi kan dock garantera att all fisk och skaldjur som säljs i våra manuella fiskdiskar kommer från hållbara bestånd, är hållbart fiskade med godkända redskap och i rätt säsong – så när du handlar färsk fisk och skaldjur hos oss och när du väljer certifierad fisk och skaldjur är du med och stödjer ett hållbart fiske. 

Varnings ikonAnslutningsproblem