Meny
Se om vi kan leverera till dig

Vi tar ställning

Sedan starten i Hässleholm 1993 har vi på City Gross gått vår egen väg. Som det nytänkande, familjeägda alternativet har vi ambitionen göra matsverige både godare och bättre. Därför har vi sedan dag ett bara haft färskt kött från svenska gårdar i våra butiker och matkassar.

Fler än vi har upptäckt att smak och konsistens påverkas negativt av att kött och köttfärs förpackas i gas, eller modifierad atmosfär som det ofta kallas för att förlänga hållbarheten. Därför har vi istället egna butiksslakterier i varje butik, med riktiga styckmästare och mal köttfärs tre gånger om dagen. Då ser inte köttet bara färskt ut, utan är det på riktigt. Åsa Lagerstedt Norström, institutionen för livsmedelsvetenskap vid Sveriges Lantbruksuniversitet, skriver så här i sin avhandling:

- konsumenter som är ute efter en god middag ska av flera skäl inte välja det klarröda köttet i förpackningar med hög syrgashalt. Den höga syrgashalten gör att köttets proteiner lättare kan oxidera, vilket ger ett segare kött.

- den klarröda färgen hos nötkött som förpackats i hög syrgashalt gör att köttet ser färdiglagat ut vid en lägre temperatur. Köttet ser genomstekt ut vid ca 55°C istället för vid 70°C, som är den temperatur som behövs för att bakterier ska dö. Detta är särskilt viktigt vid tillagning av köttfärs.

- vakuumförpackat nötkött är mörare och smakar bättre än nötkött som förpackats i en gasblandning med mycket syrgas. Dessutom förlorar det mindre vätska och har en längre hållbarhet, säger Åsa Lagerstedt Norström. Helst ska köttet ha lite insprängt fett, så kallad marmorering. Det ger god smak och det blir lättare att lyckas med tillagningen.

Läs hela avhandlingen

Din webbläsare är över 4 år gammal och är en säkerhetsrisk för dig och alla på ditt nätverk.

Vänligen ladda ner en modern webbläsare.

Här är två alternativ som vi rekommenderar:

Chrome Ladda ner Firefox Ladda ner