”Jag brinner för svenskt kött”

Har du alltid undrat vad en köttmästare gör? Fredrik Westerlind, 46 år, har svar på dina frågor. Han har jobbat på City Gross i 25 år varav 11 år i köttavdelningen. Sedan tre år tillbaka titulerar han sig köttmästare på City Gross Ättekulla i Helsingborg och hans tid går till att ge dig som kund service:

- Fråga alltid oss köttmästare. Jag vill att fler ska våga fråga, säger Fredrik och fortsätter:

- De vanligaste frågorna handlar om hur olika kött ska tillagas och jag får väldigt ofta frågan om det är värt att lägga pengar på hängmörat kött. I de fallen svarar jag alltid ja. Ett kött som blivit mer mört är ett bättre kött, rent smakmässigt.

Alla som aspirerar till köttmästare på City Gross måste gå en utbildning. Det är en utbildning i styckning, matlagning, anatomi och hygien. 

- I City Gross köttavdelning möter du personal som kan sitt jobb, som är utbildade och som brinner för svenskt kött. Det finns en stor yrkesstolthet i det, säger Fredrik.I butiken går tiden snabbt för köttmästaren Fredrik. Mycket ska hinnas med under arbetspasset. Leveranser av kött ska tas emot, varor beställas, kunder ska få service och givetvis ska mycket kött styckas. Den största utmaningen som köttmästare är att ha koll på allt runt omkring, tycker Fredrik. Vilka rätter är trendiga just nu, vilket recept är den största snackisen och att få kunden som lagt en specialbeställning nöjd:

- Det är roligt med specialbeställningar. Jag kan stå och putsa köttet länge och är alltid nervös när jag ska lämna över det till kunden. Har jag lyckats få köttet precis som kunden vill? Motsvarar det kundens förväntningar? Och det finns inget bättre än en kund som skiner upp av lycka när jag lägger fram det beställda köttet.

Svenskt kött och hantverket som styckmästare ligger Fredrik varmt om hjärtat och under stundande grillsäsong finns det gott om kött som han rekommenderar:

- När det gäller nötkött. Tänk på att fett är bra – en bra köttbit är inte knallröd. Var inte rädd för fettet, du behöver inte äta allt. Högrevsfärs är omåttligt populärt och med all rätt. Finare hamburgare är svåra att få. Men för att lyckas med den perfekta burgaren på grillen behöver du inte göra det så komplicerat. Det räcker med att krydda färsen med grillkrydda. Skippa ströbröd och ägg. Grillkrydda ska det vara. Det är mitt bästa tips.Varför är City Gross så bra på kött?
- Vi har kunskapen, ett stort och bra sortiment, vi finns alltid där för våra kunder. Vi gör specialbeställningar, till exempel om du vill ha en särskild styckningsdetalj eller behöver större partier och vi brinner för svenskt kött. Det har vi alltid gjort.

”–Jag tänker på kött hela tiden. Jag gillar kött. Mina barn gillar kött.”

Själv tänker Fredrik väldigt mycket på kött och matglädjen är stor hemma i köket:

- Jag tänker på kött hela tiden. Jag gillar kött. Mina barn gillar kött. Det går att göra så mycket. Som olika färser, fyllningar och limpor. Jag kan inte vara utan färs! Riktigt god, enkel vardagsmat. Sommaren grillutmaning blir njurtapp. Det har jag inte provat. Lite klurigare kött som också kallas slaktarbiff för det är den biten slaktaren själv föredrog förr i tiden. Den måste jag ge mig på i sommar.

Köttmästarna finns på plats i alla våra 41 butiker, från Sundsvall i norr till Trelleborg i söder, för att kunna ta emot specialbeställningar samt ge dig tips och inspiration på hur du bäst tillagar kött. Så, när du ska grilla kött, välj svenskt färskt och butiksstyckat.

Köttmästarens Fredrik topp 5 på grillen:

Picanha
Mör och fantastiskt smakrik.

Entrecôte
Fint marmorerad.

Valfritt kött med ben
Med egengjord marinad till.

Sidfläsk

Flap steak
Tjockare än flanksteak och med grövre fibrer.

Så här grillar du:

Varnings ikonAnslutningsproblem