Påskmat - tips & recept

Traditionell påskmat

Påsken är här! Och med den kommer all härlig påskmat! Vad är det egentligen som skiljer ett påskbord från ett julbord? Framför allt är det ägg, lamm, mer lax och den färgglada maten. På något vis känns påskbordet lättare än till jul och då får man ju plats med en riktigt god påsktårta också. Här följer information om vad du kan ha på påskbordet och vilken dag man äter. Självklart kan du ta del av massor av tradionella recept på påskmat.

Glad påsk!

Vad ska man ha på påskbordet?

Vad ska man ha på påskbordet?

Lamm, påskskinka eller varmrökt lax som huvudrätt? Det kvittar. Det beror på traditionen hemma hos dig. Annars är vi rörande överens om att påsken handlar om ägg. Ägg i alla dess former! Fyllda, halvor, målade och kanske någon vågar sig på inlagda ägg? Här är en enkel lista med några måste-ha på påskbordet:

  • Ägg (halvor, omelett, äggröra)
  • Lamm (stek, racks, köttbullar)
  • Sill och matjessill
  • Lax (gravad, rökt, varmrökt, ugnsbakad)
  • Potatis
  • Köttbullar
  • Prinskorv
  • Janssons frestelse
  • Paj
  • Påsktårta (efterrätt, godis)

Vilken dag äter man påskmat?

Det allra vanligaste är att äta det traditionella påskbordet på påskafton. En del väljer att äta det kalla (sill, ägg och rökt lax) till lunch och sedan det varma till middag. Antingen som ett påskbord eller en grillning. Andra väljer att duka upp allt på en gång som en påskbuffé.

Handla till påsk

Recept

Gör påskbordet till en riktigt härlig middag! Här finns all inspiration du behöver. Från olika slags laxrätter till massor av tips på vad du kan göra med ägg.

Varnings ikonAnslutningsproblem