Fantastiska rabarber!

Välkommen in i rabarberns underbara värld! Här finns allt du behöver veta om hur du ansar, plockar, bakar och gör drinkar på rabarber. Recept på olika pajer, kakor, saft, lemonad och drinkar hittar du längre ner.

Vad kan man göra med rabarber?

Denna älskade grönsak (ja, rabarber räknas till grönsaksfamiljen) brukar för det allra mesta hamna i pajer, kompotter, marmelader och som saft. Testa gärna att göra goda drinkar eller som sås till grillat kött – fantastiskt gott! Längre ner på sidan hittar du massor av goda recept på vad du kan göra med rabarber.

blockbild rabarber 1000x450.jpg

Rabarberskola:

Här följer information om hur du hanterar rabarber på bästa sätt. Lär dig ansa, plocka och få användbara tips på hur du förvarar dina rabarber.

  • Ansa och skala rabarber: För att ansa och skala rabarber på bästa sätt så skölj dem först och dra av det yttersta skalet med fingrarna. Skär sedan i cirka en centimeter tjocka skivor.
  • Hur plockar man rabarber: När du plockar rabarber så vill du inte få upp hela roten eller skära av så att roten ruttnar. Dra försiktigt för att få med den lilla ”stumpen” ned till. Ju försiktigare du är desto fler omgångar skörd får du.
  • När kan man skörda rabarber: En av de bästa sakerna med rabarber är att skördetiden är lång. Redan i början av april kan de börja dyka upp i butik och under april kommer även de första skördarna av egenodlade. Säsongen sträcker sig ända till augusti och har du egna rabarber så kan du flera skördar på en säsong.
  • Förvara rabarber: I kylskåp klarar sig rabarber cirka tre veckor. I rumstemperatur håller de i cirka tre dagar. Som fryst håller de allra längst: cirka 10 månader.
  • Frysa rabarber: Visst går det bra att frysa rabarber! Rabarber håller cirka 10 månader i frysen och det är ju trevligt att ha lite sommar att plocka fram när man önskar. Rensa rabarbern först och skär sedan i mindre bitar. Använd till paj, marmelad, drinkar eller en god kaka. En vanlig fryspåse går fint när du fryser in.

Recept med rabarber

En knäckig rabarberpaj, rabarberglass, rabarberkaka och rabarbersaft. Det är som att hela barndomen sveper förbi framför ögonen. Här hittar du våra bästa recept på allt som rör rabarber.

Varnings ikonAnslutningsproblem