Smördegssnurra med nötpesto och västerbottenost
246.2
Smördegssnurra med nötpesto och västerbottenost
recipe
City Gross
60 min

Smördegssnurra med nötpesto och västerbottenost

Ingredienser

Pesto

  • 1 dl pinjenötter
  • 1 dl hackade valnötter
  • 1 tsk olivolja
  • 1 st färsk basilika
  • 30 g lagrad hårdost, riven
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0.5 krm chilipeppar
  • 1.5 dl olivolja
  • 1 msk lime, saften
  • salt
  • svartpeppar
  • 300 g smördegsplattor
  • 150 g riven västerbottenost
  • 1 st ägg
  • flingsalt

Gör så här

  1. Pesto: Rosta nötterna lätt i en stekpanna med 1 tsk olivolja tills de är gyllenbruna.
  2. Kör alla torra ingredienser i en matberedare så det blir finhackat, tillsätt limejuice och oljan i en fin stråle tills peston blir lagom tjock. Smaka av med salt och peppar.
  3. Smördegssnurorna:. Sätt ugnen på 240°C.
  4. Lägg ihop två smördegsplattor och kavla ut till en större fyrkantig platta, lägg en upp och nervänd tallrik på smördegen och skär ut en stor rund platta på båda. Upprepa processen så man får 2 runda plattor totalt.
  5. Lägg upp smördegen på en bakplåtsklädd ugnsplåt, och bred på pesto så det täcker ordentligt och fördela den rivna osten ovanpå.4. Täck alltsammans med den andra smördegsplattan och tryck till lätt med handen. Sätt ett dricksglas i mitten på smördegsplattan och snitta smördegen med början vid glasets kant rakt igenom i 10-12 tårtbitar .
  6. Lyft varje ”tårtbit” lätt och snurra den ett par varv och lägg tillbaka den försiktigt igen så den hänger kvar med ”mittenbiten”, tag bort glaset och pensla smördegsnurran med uppvispat ägg och strö över lite flingsalt.
  7. Baka av i ugnen på 240°C i 15 minuter tills smördegen har puffat upp är gyllenbrun.

Varnings ikonAnslutningsproblem