Allt inför kräftskivan

En kräftskiva är sommarens sista festlighet. Sommarens sista hurra, skulle man kunna säga. När har man då kräftfest? Efter kräftpremiären den 8 augusti börjar tillbehör som hattar och lyktor dyka upp i butikerna. Många väljer att ha sina kräftskivor i augusti och september. Då dukas det upp med ostpajer, krondill, röror, bröd, kräftor, efterrätter och tillhörande dryck. Här hittar du recepten och varorna som gör din kräftskiva till årets smakfest.

Vad ska man ha för mat på kräftskivan?

Fördelen med kräftskivor är att det är fritt fram att erbjuda vilka tillbehör du önskar. Så länge du har kräftorna eller om du anordnar knytkalas och alla har med egna kräftor.

Här är några förslag på vad du kan servera som tillbehör på kräftskivan:

 • Bröd och/eller knäckebröd
 • Lagrad ost
 • Västerbottensostpaj
 • Skagenröra eller någon annan röra med räkor och kräftor
 • Pizza
 • Majonnäs eller aioli
 • Kräftsoppa
 • Potatis
 • Sallad eller någon grönsak som kronärtskocka

Recept till kräftskivan

 

Fördjupa dig och inspireras av flera recept till kräftskivan. Här finns allt från tillbehör till efterrätter.

Västerbottenostpaj
Västerbottensostpajgul_pil.jpgVästerbottensostpaj som passar perfekt som tillbehör till kräftskivan. Servera den som den är, eller med en körsbärstomatsallad med sockerärtor, kräftor & dill.

Ostbricka
Ostbrickagul_pil.jpgVarför inte bjuda på en välsmakande ostbricka med bland annat oliver, mögelost och baguette? Här får du förslag på mat att ha på brickan.

French 75
French 75gul_pil.jpgBubblande drink med gin och färskpressad citronjuice. Går givetvis bra att göra med alkoholfri gin.

Saras bubbel med rostad citron
Saras bubbel med rostad citrongul_pil.jpgDenna fräscha drink gör du med rostad citron och mousserande vin. Går givetvis att göra med alkoholfritt vin.

Pizzasnittar - kräftskiva
Pizzasnittar med ädelost & anisfikongul_pil.jpgBjud på en smakrik pizzasnitt på kräftskivan, enkel att göra men känns väldigt lyxig. Färdig pizzadeg, och lite topping på det!

Rökta räkor med två såser - tillbehör till kräftskivan
Rökta räkor med två såsergul_pil.jpgHär får du recept på två goda såser att servera till rökta räkor, en senapsmajonnäs och en örtsås.

Liten kräftskola

Vill du koka din egen lag? Få tips på hur man förbereder på bästa sätt? Här har vi samlat det du behöver veta.

 • Hur många kräftor per person? Om du har få tillbehör, som ost och bröd till kräftorna, så räkna med 500 gram kräftor per person. Har du däremot mer tillbehör som paj, röror och annat gott så räkna med 250 gram kräftor per person.
 • Planera, planera, planera! Har du frysta kräftor så får du bäst smak om du tinar kräftorna långsamt. Så planera i tid! Bäst smakar de om du tinar dem i kylen två dygn innan kräftskivan.
 • Lag till kräftor: Har du köpt frysta utländska kräftor så kan du få dem att smaka ännu bättre med en egen lag. Till ett paket kräftor behöver du 2,5 – 3 liter vatten, 1 dl grovt salt, 1 knippe krondill. Koka upp vatten och salt. I med krondillen, men spara gärna de finaste blommorna till dekoration. Rör till saltet löst upp sig och låt det sedan svalna. Lägg i kräftorna och ställ i kylen i ett dygn.

puff för catering på kräftskiva upppdat. 800x300.png

Beställ catering till kräftskivan och slipp stressen med att ordna all mat innan festen! Vad sägs om en skaldjursbricka eller en fisktapasbricka? Vi erbjuder även goda bufféer och smörgåstårtor av olika slag, och självklart något sött efter maten. Kom ihåg att beställa minst 3 vardagar innan upphämtning.

Varnings ikonAnslutningsproblem