Allt inför kräftskivan
En kräftskiva är sommarens sista festlighet. Sommarens sista hurra, skulle man kunna säga. När har man då kräftfest? Efter kräftpremiären den 8 augusti börjar tillbehör som hattar och lyktor dyka upp i butikerna. Många väljer att ha sina kräftskivor i augusti och september. Då dukas det upp med ostpajer, krondill, röror, bröd, kräftor, efterrätter och tillhörande dryck. Här hittar du recepten och varorna som gör din kräftskiva till årets smakfest.
Vad ska man ha för mat på kräftskivan?
Fördelen med kräftskivor är att det är fritt fram att erbjuda vilka tillbehör du önskar. Så länge du har kräftorna eller om du anordnar knytkalas och alla har med egna kräftor.
Här är några förslag på vad du kan servera som tillbehör på kräftskivan:
- Bröd och/eller knäckebröd
- Lagrad ost
- Västerbottenpaj
- Skagenröra eller någon annan röra med räkor och kräftor
- Pizza
- Majonnäs eller aioli
- Kräftsoppa
- Potatis
- Sallad eller någon grönsak som kronärtskocka
Recept till kräftskivan
Fördjupa dig och inspireras av flera recept till kräftskivan. Här finns allt från tillbehör till efterrätter.
VästerbottensostpajVästerbottensostpaj som passar perfekt som tillbehör till kräftskivan. Servera den som den är, eller med en körsbärstomatsallad med sockerärtor, kräftor & dill.
OstbrickaVarför inte bjuda på en välsmakande ostbricka med bland annat oliver, mögelost och baguette? Här får du förslag på mat att ha på brickan.
French 75Bubblande drink med gin och färskpressad citronjuice. Går givetvis bra att göra med alkoholfri gin.
Saras bubbel med rostad citronDenna fräscha drink gör du med rostad citron och mousserande vin. Går givetvis att göra med alkoholfritt vin.
Pizzasnittar med ädelost & anisfikonBjud på en smakrik pizzasnitt på kräftskivan, enkel att göra men känns väldigt lyxig. Färdig pizzadeg, och lite topping på det!
Rökta räkor med två såserHär får du recept på två goda såser att servera till rökta räkor, en senapsmajonnäs och en örtsås.
Liten kräftskola
Vill du koka din egen lag? Få tips på hur man förbereder på bästa sätt? Här har vi samlat det du behöver veta.
- Hur många kräftor per person? Om du har få tillbehör, som ost och bröd till kräftorna, så räkna med 500 gram kräftor per person. Har du däremot mer tillbehör som paj, röror och annat gott så räkna med 250 gram kräftor per person.
- Planera, planera, planera! Har du frysta kräftor så får du bäst smak om du tinar kräftorna långsamt. Så planera i tid! Bäst smakar de om du tinar dem i kylen två dygn innan kräftskivan.
- Lag till kräftor: Har du köpt frysta utländska kräftor så kan du få dem att smaka ännu bättre med en egen lag. Till ett paket kräftor behöver du 2,5 – 3 liter vatten, 1 dl grovt salt, 1 knippe krondill. Koka upp vatten och salt. I med krondillen, men spara gärna de finaste blommorna till dekoration. Rör till saltet löst upp sig och låt det sedan svalna. Lägg i kräftorna och ställ i kylen i ett dygn.
Beställ catering till kräftskivan och slipp stressen med att ordna all mat innan festen! Vad sägs om en skaldjursbricka eller en fisktapasbricka? Vi erbjuder även goda bufféer och smörgåstårtor av olika slag, och självklart något sött efter maten. Kom ihåg att beställa minst 3 vardagar innan upphämtning.